2 smukke nationalparker i Kroatien; Plitvice og Krka

Kroatien er et utrolig flot land og udover de smukke middelalderbyer, der er at finde, så har Kroatien også en fantastisk flot natur.

Elleve smukke naturparker kan du finde rundt om i landet og otte store flotte nationalparker, hvoraf den største, Nationalparken Plitvicesøerne er at finde på UNESCOs verdensarvsliste.

På alle vores rejser søger vi altid efter vandfald og Kroatien blev ingen undtagelse. På vores 3 ugers roadtrip kom vi forbi to nationalparker i Kroatien, hvor der kan findes de smukkeste vandfald og den skønneste natur.

Fredfyldte søer, træstier og brusende vandfald, dette er blot nogle af de fascinerende scenerier, du kan finde i Nationalparkerne Krka og Plitvicesøerne, som er de bedste steder at se vandfald i Kroatien.

Vi deler her alt vores viden om de to smukke nationalparker i Kroatien – Plitvicesøerne og Krka.

Nationalparken Plitvicesøerne

Kom med på eventyr!

Tilmeld dig vores rejseunivers, hvor vi skriver om rejser, oplevelser, udfordringer på rejser og mange andre spændende rejserelateret ting.
Vi rejser ud 2-3 gange om året i et par måneder til forskellige steder i verden.
Så kom med ud på eventyr!

Lad os starte med den største; Nationalparken Plitvicesøerne

Nationalparken Plitvicesøerne (eller på kroatisk, Plitvička Jezera) er den største, den ældste og den mest besøgte nationalpark i Kroatien og den lever fuldstændigt lever op til sit ry… den er fantastisk smuk.

Som i virkelig virkelig smuk.

Den blev Kroatiens første nationalpark i 1949 og blev senere et UNESCOs verdensarvssted i 1979.

90 smukke vandfald og 16 søer

Plitvicesøerne danner rammen for 16 smukke søer og mere end 90 fascinerende vandfald.

Selve søerne er fyldt med krystalklart vand og er en storslået farvepalette, der skifter farve fra en lys smaragdgrøn, en dyb blå eller en falmet grå. Søerne skifter konstant farve i henhold til mængden af mineraler eller organismer, samt sollysets vinkel.

Maleriske træpromenader krydser søerne og skaber et eventyrværdigt miljø, hvor du kan komme helt tæt på den naturlige skønhed.

Nationalpark i Kroatien
Smukke nationalparker i Kroatien

Hvor ligger Plitvicesøerne?

Plitvicesøerne ligger i det centrale Kroatien, i den østlige del af landet, og ikke langt fra Kroatiens grænse til Bosnien-Herzegovina.

Du kan nå Plitvicesøerne fra ​​Kroatiens populære turistdestinationer, men du skal forvente lidt køretid.
Her har vi listet, hvad du skal regne med:

Fra Zagreb – 2 timer sydpå

Fra Zadar – 1,5 time nordøst

Fra Split – 2,5 time nordvest

Fra Dubrovnik – 5 timer nordvest

Det vil naturligvis også afhænge af trafikken. Der vil naturligvis være flere der tager turen til nationalparken i sommerperioden og det kan derfor tage lidt længere tid at komme frem.

Hvis ikke du har bil og blot ønsker at tage på en dagstur til den smukke nationalpark i Kroatien, er det bedst at gøre det fra enten Zagreb og Zadar.

Fra disse to byer kan du nemt enten køre selv eller bestille en tur – denne tur fra Zagreb og denne tur fra Zadar (denne er kun transfer til/fra) er velanmeldte, med god tid til at opleve nationalparken og meget populære. (Begge links er reklamelinks)

Du kan også tage en dagstur fra Split, men det bliver en meget lang dag, du kan evt. tage et kig på denne – det er kun kørslen til/fra nationalparken. (reklamelink)

En dagstur fra Dubrovnik anbefaler vi bestemt ikke.

vandfald i Kroatien
Fantastisk natur i nationalparkerne i Kroatien

Ruter rundt i nationalparken

Nationalparken Plitvicesøerne har 8 forskellige ruter rundt i parken. Ruter fra 3,5 km op til 18 km.

Vi valgte at tage en god rute der tog os rundt i hele parken, så vi tog rute C, der er på omkring 8 km. (Du kan vælge ruterne inden i parken, efter du har betalt indgangen)

Nationalparken har to indgange, men vi vil absolut anbefale at starte ved indgang 1, da du her, lige efter indgangen, bliver mødt af en af parkens mest berømte udsigter: udsigten over Veliki Slap (også kaldet det store vandfald) og næsten hele den nedre del af parken.

Det er et fantastisk syn!

Efter 500 billeder af den eminente udsigt, startede vi ruten ned ad stien til træstierne over vandet.

Plitvice nationalpark
Kør selv Kroatien til Plitvice

Det var her vi oplevede den største folkemængde på stierne, nok pga. mange af ruterne har denne del inkluderet.

Efter at følge stierne rundt kommer du til et stort picnicområde med madbod, souvenirshop og toiletter. Det er også her du finder ​​kajen, hvor du kan gå ombord på færgen til de Øvre søer. (hver opmærksom på at køen kan være rimelig lang)

Eftersom vi ankom her lige til frokosttid, tog vi os en burger inden vi stillede os op og ventede 20 minutter for at komme med færgen.

Vores byg-selv-burger var lige som du kan forvente af en madbod i en nationalpark: enkel og dyr, men smagte fint.

Færgen over Kozjak-søen vil tage dig fra de nedre søer til de øvre søer (eller omvendt-alt efter hvilken rute du tager), og sejlturen er inkluderet i din billetpris.

Stien rundt om de Øvre søer

Efterhånden som vi gik længere og længere langs de Øvre søer, blev vandfaldene lidt mere spredte. Og det samme gjorde menneskemængden.

Stierne (som er en kombination af træstier over søerne og grusstier) er godt afmærkede med de forskellige ruter.

Vores rute (rute C) endte øverst ved de Øvre søer, hvorfra der kører et lille vogntog, som tager dig ned til de forskellige indgange.

Vogntoget kører hvert 30 minut, så det var fint der er et par boder hvor man lige kan få lidt at drikke, hvis det kørte for næsen af dig 😉

Vogntogs-turen er i sig selv en smuk tur med udsigt over søerne og så behøver du ikke vandre tilbage!
(Lille tip: hvis muligt, så sæt dig i venstre side, så får du den bedste udsigt)

Mange mennesker i nationalparkerne i Kroatien
Vogntog i Plitvice nationalpark i kroatien

Hvor skal man bo i og omkring Plitvicesøerne

Eftersom vi er store fans af kør selv rejser, så er vores prioritet altid at bo så tæt på attraktioner som mulig, så man kan få en bedre oplevelse, i stedet for først at bruge tid på transport.

Der findes to hoteller i selve parken, Hotel Plitvice og Hotel Jezero.  (reklamelinks)

Hvis du ønsker at bo her, skal du sørge for at booke i god tid.

Der er dog også masser af Guesthouses- og lejlighedsudlejning omkring nationalparken. Da området er meget landligt, vil du ikke finde mange store hoteller her.

Vi boede selv privat i et hus ca. 2 km fra parken, hvor der var 4-5 værelser der kunne udlejes. Det lå rigtig fint, havde køleskab på værelset, en butik i nærheden og tæt på Plitvice.

Se hvor vi boede her (reklamelink) eller gå på jagt efter nogle gode deals her –>

(reklamelink)

Booking.com

Næste flotte nationalpark i Kroatien: Krka Nationalpark

Krka Nationalparks fantastiske natur gør den til at attraktivt udflugtsmål og med 12 fantastiske vandfald, inklusive det største, Skradinski Buk-vandfaldet, er det også et fantastisk smukt sted.

Krka Nationalpark er super smuk og du kan også finde mange filmoptagelser herfra, blandt andet fra den populære serie, Game og Thrones.

Læs evt om de smukke Game of Thrones filmlokationer i Kroatien

Smukke Krka nationalparker i Kroatien

Hvor ligger Krka Nationlpark

Krka Nationalpark ligger i den sydlige del af Kroatien.

Det er nemt nok at besøge Krka Nationalpark på en dagstur fra Split og Zadar, men det vil være for langt fra Zagreb til at gøre det på en dag.

Og Dubrovnik er igen også for langt væk.

Her har vi listet, hvad du skal regne med af køretid fra de forskellige turistdestinationer:

Fra Zagreb – 3 timer sydpå

Fra Zadar – 1 time sydpå

Fra Split – 1,5 time nordvest

Fra Dubrovnik – 3,5 time nordvest

En af de mest populære måder at besøge Krka Nationalpark er på en tur og der er mange ture tilbudt fra både Split og Zadar.
Du kan finde rigtig mange her. (reklamelink)

På grund af Krkas popularitet er disse ture ofte udsolgt – så vi anbefaler at reservere så langt tid i forvejen som muligt!

(reklamelink)

Ruter og indgange til Krka

Krka nationalpark er ikke på samme måde som ovenstående: Plitvice.

Der er 5 officielle indgange til Krka nationalpark i Kroatien.
De to populæreste er:

Lozovac er parkens hovedindgang, og den nærmeste på det berømte Skradinski buk-vandfald. Lozovac har masser af parkeringsmuligheder ved indgangen, og mellem april og oktober tager shuttlebusser besøgende til begyndelsen af Skradinski buk-stien.

Skradin som er den næstnærmeste indgang til Skradinski buk. Mellem april og november kan du tage en bådtur fra Skradin-indgangen til Krka Nationalpark op til vandfaldet.

Derudover har parken også indgange ved Roški slap, Burnum/Puljane og Kistanje/Krka Kloster.

Vi tog Lozovac indgangen og uden shuttleservice. Så vi tog den 875 meter lange grussti ned mod parkens sti.

Der er kun én gangsti du kan følge i parken, sammenlignet med de mange, du finder ved Plitvicesøerne.

Den 1.900 meter lange gangsti tager dig gennem betagende natur, smukke udsigter og fortryllende vandfald, inklusive Skradinski buk vandfaldet.

Krka vandfald i Kroatien
Krka nationalpark Kroatien

Hvor skal man bo i nærheden Krka 

Der er en række gode overnatningsmuligheder i nærheden af Krka Nationalpark.

Vi er stadig i landlige omgivelser ligesom ved Plitvice, så det er ikke de store hotelkæder du finder her, men nærmere autentiske hoteller, lejligheder og guesthouses.

Den historiske kystby, Sibenik ligger omkring 10 kilometer væk fra Krka nationalpark, hvilket kunne gøre den til en god base til at besøge parken, hvis du ønsker at bo i en by. Nedenfor har vi listet to lækre hoteller, der er værd at få et ophold på:

Medulić Palace Rooms & Apartments (reklamelink) er en fantastisk mulighed i mellemklassen nær Krka Nationalpark. Beliggende i hjertet af Sibeniks gamle bydel, så du kan få historien og lidt byliv med i opholdet.

Det andet er et af de bedste luksushoteller i nærheden af ​​Krka Nationalpark. Det lækre D-Resort Sibenik, (reklamelink) som kan prale af en pool, fitnesscenter og spa på stedet.
Hotellet ligger omkring 3 kilometer uden for Sibeniks gamle bydel og har en vidunderlig udsigt over lystbådehavnen og det omkringliggende område.

(reklamelink)

Booking.com

Vi boede selv privat i et hus nær Lozovac indgangen. Det blev et af de bedste ophold i Kroatien for os.
Nena som var udlejer, havde arbejdet i Danmark og da hun fandt ud af at vi var danskere, blev vi serviceret til det yderste med hjemmebagte ting og sager og vi fik endda en gratis overnatning.

Der er to store lejligheder i hendes hus med soveværelse, stue/køkken og et stort badeværelse.

Hun bor selv på 1. salen.

Se hvor vi boede her eller find nogle gode deals omkring Krka nationalpark ovenover.

Bolig i Kroatien

Hvad er billetprisen for at besøge Plitvicesøerne og Krka?

Billetprisen for at besøge Plitvicesøerne varierer i løbet af året, hvor de dyreste måneder at besøge er fra juni til september (hvor billetpriserne er omkring 2-300 DKK pr. person).

Om vinteren er billetterne billigst og koster omkring 80 DKK pr person.

(Priserne er set på Plivicesøernes officielle hjemmeside og gælder for 2022)

Parken er åben året rundt, 365 dage om året, men nogle stier og udsigtsposter lukker afhængigt af vejret – for eksempel lukker de Øvre søer ofte om vinteren.

Indgang til Krka Nationalpark varierer ligeså, afhængigt af årstiden.

I lavsæsonen koster indgangen kun ca. 60 DKK, mens den samme billet koster omkring 250 DKK i højsæsonen (juni til september).

(Priserne er set på Krkas officielle hjemmeside og gælder for 2022)

Krka Nationalpark er åben 365 dage om året, dog er nogle dele af parken lukket mellem november og marts. Heldigvis er det dog muligt at besøge Skradinski buk (parkens mest berømte vandfald) hele året rundt.

**Priserne er steget voldsomt siden vi var der i juni 2021, hvor vi betalte 80 DKK pr. person i hver park.

vandfald ved plitvice
Flotte vandfald i Kroatien

Vigtige tips til at besøge nationalparkerne Plitvicesøerne og Krka

 • Ankom så tidligt som muligt – specielt i sommerperioden.

  Billetter kan købes ved parkernes indgange, men antallet af besøgende pr. dag er blevet begrænset til 10.000 – så hvis du møder op for sent på dagen, (især om sommeren) kan det ske at de ikke sælger flere billetter.

  Køb evt. billetter på forhånd i højsæsonen.
  I 2019 introducerede Kroatien et online billetsystem til Plitvicesøerne, som giver dig mulighed for at købe billetter til en bestemt tid.

 • Vær forberedt på folkemængderne.

  Med over 1 million besøgende hvert år i hver park, faktisk næsten 2 millioner i Plitvice er der ingen tvivl om at du skal være forberedt på mange mennesker… specielt i sommerperioden.

 • For at få det meste ud af Krka Nationalpark vil det være mest optimalt at leje en bil og kør selv. (<–anbefaling og reklamelink)
  Noget af parken er kun tilgængelig ad landeveje, så uden en bil går du glip af visse steder – såsom det imponerende Manojlovacki-slap.
  Manojlovacki slap – Med et samlet fald på omkring 60 meter er Manojlovacki slap det højeste vandfald i Krka Nationalpark. Dets maleriske beliggenhed midt i en kløft gør det til et af de smukkeste steder i hele nationalparken.

 • Medbring solcreme om sommeren – Sørg for, at du er godt beskyttet på varme sommerdage!

 • I begge parker er det tilladt at medbringe mad, så medbring frokosten og spar nogle penge.
  Husk derudover også vand og snacks.
Plitvice nationalpark i kroatien

Kan du svømme i de to smukke nationalparker i Kroatien?

Nix! Lad badetøjet blive hjemme. Det er forbudt at svømme i begge nationalparker.

Det har aldrig været muligt at bade i Plitvicesøerne.

Men du plejede at kunne svømme foran det største vandfald, Skradinski Buk i Krka Nationalpark i Kroatien, men fra 2021 har de gjort det forbudt at bade her også.

Dyrelivet i nationalparkerne

Begge nationalparker er hjemsted for et fascinerende dyreliv.

Over 400 bjørne strejfer vildt i skovene omkring de to nationalparker. Derudover lever der også vilde får, bjerggeder, vilde katte, ulve og en masse los.

Den truede europæiske odder er også at finde, hvis du er heldig.

Nationalparkerne har også over 200 fuglearter inklusiv kongeørnen og vandrefalken og nogle steder i det turkisblå vand, kan du se nogle af de mange 20 fiskearter.

En række slanger kan også findes i begge nationalparker, herunder Balkan-piskeslangen og den giftige næsehornede hugorm.

(Note: Vi så ingen bjørne, ulve, slanger eller andre vilde rovdyr i parkerne – desværre!)

nationalparker i kroatien plitvice

Hvornår er bedst at opleve nationalparker i Kroatien

Ikke overraskende er vejret i nationalparkerne bedst i sommermånederne.

Da parken bliver ekstremt overfyldt i juli og august, er det bedste tidspunkt i maj/juni og september/oktober.

Vi besøgte selv parkerne i juni måned og allerede der, var der ved at være mange mennesker.

Ved det optimale ville være at besøge nationalparkerne i enten det sene forår, sommeren eller det tidlige efterår, for at få den mest populære parkoplevelse. Men nationalparkerne er en helårsoplevelse og forestil dig lige, hvor smukke søerne og vandfaldene ville være omgivet af efterårsløv eller sne.

Hvilken af ​​nationalparkerne skal du besøge?

Det bedste svar på Plitvice- eller Krka-spørgsmålet er følgende:

Hvis du har tid, bør du besøge dem begge, fordi de er lige smukke på forskellige måder.

Vi ved godt at Plitvice er lidt sværere at komme til, men hvis du er på et kør selv eventyr i Kroatien, så må denne park ikke overses.

Vi håber du har fået al den information du har brug for, til de to flotte nationalparker i Kroatien
Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller bare synes at denne artikel var nyttig, så skriv os en kommentar nedenfor – vi vil meget gerne høre fra dig.

Del gerne denne post på din:

Find mere om skønne Kroatien her:

kør selv kroatien

Et kør selv eventyr i Kroatien

Der er rigtig mange gode grunde til, at tage en kør selv ferie i Kroatien. Landet byder i sommerhalvåret på flest solskinstimer i Europa og

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *