Cityguide til Zagreb, Kroatien – Seværdigheder, hoteller m.m.

Zagreb er en fascinerende by at besøge og selvom det er Kroatiens hovedstad, bliver byen ofte overset som en destination i sig selv.

Byen der ligger i det nordøstlige Kroatien formår at være både historisk og moderne. En smuk hovedstad der kan prale af fantastisk arkitektur, et traditionelt marked og et væld af ølbarer, fine kunstgallerier og skæve museer.

Zagreb i Kroatien kan snildt opleves på 2-3 dage og hvis du har planer om et lækkert kør selv eventyr i Kroatien, med lidt Zagreb seværdigheder først, så er det en perfekt måde at starte din rejse på.  

Hvis ikke du er til kør selv rejser, men stadig ønsker at få så meget af Kroatien at se, så gør dagsturene fra Zagreb det attraktivt at blive længere i byen. Det kommer vi til.

Zagreb Kroatien

Hvordan kommer man til Zagreb?

Med Kroatien som en del af Europa, så er det relativt nemt at komme til Zagreb med alle slags transportmidler.

Med fly: Som Kroatiens hovedstad er Zagreb godt forbundet med verden, især andre europæiske byer.
Lufthavnen i Zagreb (ZAG) betjenes af både store europæiske luftfartsselskaber, samt lavprisselskaberne. Dog skal du være opmærksom på at nogle flyruter er sæsonbestemte.

Sådan kommer du fra Zagreb lufthavn til centrum

Zagreb Lufthavn ligger 15 km uden for byens centrum.
Det er muligt at tage lufthavnsbussen, som ender ved Zagrebs hovedbusstation. Fra Zagrebs busstation skal du tage sporvogn 6 (mod Crnomerec) og stå af ved Jelacic-pladsen for at komme til byens centrum, derfra skal du så finde videre til dit hotel/overnatning.

Alternativt kan du gøre som os og bestille en Uber. Vi ankom fra Serbien med bus til busstationen og betalte ca. 40 DKK for en Uber til vores lejlighed, som lå i centrum.

(Da vi kørte til lufthavnen for at hente vores lejebil et par dage senere, betalte vi omkring 100 DKK for Uber-turen)

Tip: Flyv ud til Zagreb og hjem fra Dubrovnik, lej en bil på Discover Cars og kom ud og oplev det smukke Kroatien. (anbefaling og reklamelink)

kør selv kroatien

I bil: Rigtig mange af os danskere kan godt lide at komme ud på roadtrips. Hvis du er i bil fra Danmark kan du sagtens både krydse grænsen fra Slovenien og Serbien.

Med bus: En rejse med bus er helt sikkert den billigste måde at rejse mellem byer i Europa. Vi ankom selv til Zagreb med bus fra Beograd for kun 300 DKK pr. person.
Vi købte billetter på Getbybus.com (som faktisk har en dansk adresse) og det hele forløb rigtig fint.
Busrejse igennem Kroatien, kan også være en mulighed hvis ikke du ønsker at køre selv.

Med tog: Med 1-2 skift undervejs, ca. 1.000 DKK pr vej og en rejsetid på omkring 23 timer, ved vi ikke hvor attraktivt dette er, men det er muligt at komme fra Danmark til Zagreb med tog.

En cityguide til Zagreb, Kroatien

Selvom byen er en undervurderet kroatisk rejsedestination, er der en lang liste over skønne ting at give sig til i Zagreb.

Byen har en fantastisk stemning med sin historiske arkitektur, hyggelige kaffekultur og mange skønne parker. I og med at byen stadig er lidt overset, er den dermed også billigere end andre byer i Kroatien, som f.eks Split og Dubrovnik.

Vores cityguide til Zagreb indeholder seværdigheder du kan opleve i byen, forslag til hvor du kan bo i Zagreb samt andre informationer om den kroatiske hovedstad.

Gå rundt i Zagreb
Spændende by Zagreb Kroatien

Seværdigheder i Zagreb du ikke må gå glip af

Den imponerende Zagreb Katedral

En af de største seværdigheder i Zagreb er nok denne imponerende romersk-katolske katedral, der med de høje spir i gotisk stil er blevet byens vartegn, da de kan ses fra mange steder i byen.

Den blev oprindeligt bygget i 1093. Derefter er den blevet genopbygget i det 13. århundrede, dog ramt af jordskælv – op til flere gange. Et jordskælv i 1880 beskadigede katedralen og et senest i 2020, hvor et af spirerne brækkede af og faldt til jorden.

Der er et stort længerevarende restaureringsprojekt i gang. Eksempler på før- og efter restaureringsarbejdet kan ses til venstre for katedralen, hvor du får historier om jordskælvene m.m.

Det er dog stadig muligt at komme indenfor og få et syn af storslåetheden og det siges at lysekronerne der hænger derinde er fra et kasino i Las Vegas.  

Zagreb seværdighed - katedral
Katedral i Zagreb Kroatien

Oplev den pulserende Ban Jelacic Plads

En typisk europæisk plads, kan man vel godt kalde den.

Zagrebs centrale plads, Ban Jelačić-pladsen, er byens centrum og bankende hjerte.
Den er opkaldt efter den kroatiske helt, Ban Jelacic, som du kan finde en statue af, siddende på en hest i midten af pladsen.

Du kan tydeligt mærke byens puls her, når du står og observerer de mange mennesker der krydser pladsen og de mange sporvogne der suser forbi pladsen, som det eneste transportmiddel der er tilladt.

Dette historiske torv stammer fra 1600-tallet og er beklædt med smuk arkitektur og er rammen om mange årlige begivenheder, især de smukke julemarkeder i december.

Ban Jelacic plads Zagreb Kroatien

Tag et kig på Skt. Mark’s Kirke

Den lille middelalderkirke, Skt. Mark, er en af de ældste bygninger i byen og er nok en Zagreb seværdighed ud over det sædvanlige.

Den er nemlig hverken enorm eller har et specielt smukt indre. I stedet er det taget på kirken der har al berømmelsen her. Det ligner næsten det er broderet!

Dets farverige tegltag der er bygget i 1880, har Kroatiens, Dalmatiens og Slavoniens middelalderlige våbenskjold på venstre side og Zagrebs emblem til højre.  

På pladsen hvor kirken ligger, finder du også nogle af de vigtigste kroatiske statsinstitutioner. Det kroatiske parlament og den kroatiske regering. Så ikke underligt at det vrimler med en masse politi og sikkerhed her.

Ban Jelacic plads Zagreb Kroatien

Gå igennem den hellige Stone Gate

Stenporten er den eneste port, der stadig står i dag. Den blev bygget i det 13. århundrede, som en af fire hovedporte, der fører ind til den gamle by.

Ifølge legenden var der en brand i 1731, der ødelagde træporten der sad i porten. Ilden var omfangsrig i byen, men efterlod maleriet der hang inde i porten, “Jomfru Maria og barnet”, fuldstændig intakt.

Der kommer stadig lokale til porten for at tænde lys i taknemmelighed og for at bede til Jomfru Maria.

Gå stille gennem Stenporten for at se dem bede og se de mange ‘hvala’-fliser der hænger væggene, som er takkebeskeder til Jomfru Maria.

Stenporten i Zagreb Kroatien
Lys i Stenporten

Kom med på eventyr!

Tilmeld dig vores rejseunivers, hvor vi skriver om rejser, oplevelser, udfordringer på rejser og mange andre spændende rejserelateret ting.
Vi rejser ud 2-3 gange om året i et par måneder til forskellige steder i verden.
Så kom med ud på eventyr!

Få alle sanser testet på de lokale markeder

Dolac marked er et landmandsmarked der har eksisteret siden 1926 og er et af de mest autentiske steder at opleve i Zagreb.

Det er lige ved hovedtorvet og strækker sig over to niveauer. Du finder ikke kun mad, men også tøj og souvenirs. Frisk frugt, grøntsager, honning og oste kan findes her, mens der i den nederste sektion er et overdækket fiskemarked, bagerier, slagtere og meget mere.

Tip: Tag forbi om morgenen og støt de lokale ved at købe frugt til at have med på dagens sightseeing. Vær blot opmærksom på at det er mange af de ældre der står i boderne, som ikke kan meget engelsk og der kun kan betales kontant.

Dolac marked
Marked i Zagreb Kroatien

Kig på mennesker på Tkalciceva gaden

Tkalčićeva, der ligger som #1 seværdighed i Zagreb på Trip Advisor, er en gågade.

Gaden var engang en brusende flod, der markerede grænsen mellem bydelene Kaptol og Gradec. Den blev i slutningen af 1800-tallet fyldt ud med grus og er i dag en berømt gågade fyldt med udendørs caféer, restauranter og barer.

Morgenerne er fredelige, eftermiddagene travle og om aftenen bliver gaden levende med både lokale og turister, der nyder musik, mad og diverse drikkevarer.

Sørg for at slå dig ned her mindst en gang for at nyde stemningen og maden og for at kigge på de mange mennesker der slentre op og ned af Tkalciceva gaden.

Tkalciceva gaden i Zagreb Kroatien

En tur i verdens korteste kabelbane!

Måske mere en sjov Zagreb seværdighed end en nødvendighed. Vognene går hvert 10. minut, så de fleste vil nok finde det hurtigere at gå op ad trappen, som er lige ved siden af. Men der kan selvfølgelig være nogen der kan have brug for den.

Turen med verdens korteste kabelbane tager i alt 64 sekunder og går op ad en stejl stigning på 52 % på en 66 meter lang bane. Turen koster kun 5 Kuna (ca. 5 DKK) og er en lille sjov måde at opleve et stykke af Zagrebs historie på.

Det var den første transportform af sin art i Zagreb i 1893 og har bevaret sit originale udseende, selv efter at have skiftet fra dampdrevet til elektrisk gennem årene.

Kabelbane i Zagreb

Oplev et stykke 2. verdenskrig; Grič Tunnel

Denne 350 meter lange (og lidt uhyggelige) tunnel løber under Zagreb og forbinder flere områder af byen.

Grič-tunnelen blev bygget som en krigsbunker under Anden Verdenskrig, genbrugt som en lagerenhed og derefter forladt i årevis.

Kort efter at tunnelen stod færdig, gik den ud af brug. Tunnelen blev lukket indtil 1993, hvor den var vært for Kroatiens første techno-fest, men yderligere planer for tunnelen blev stoppet.

I 2015 begyndte renoveringen af Grič-tunnelen og blev genåbnet for offentligheden i 2016 som en turistattraktion i Zagreb, Kroatien.

Tunnelen er åben hver dag og er gratis, så turister og andre fodgængere kan komme hurtigere gennem byen.

Gric tunnel
Gric tunel Zagreb Kroatien

Få en fantastisk udsigt fra Strossmayer Promenaden

Strossmayer Promenaden er et smukt grønt parklignende område og som løber langs resterne af de gamle middelalderlige forsvarsmure.

Dette giver den et historisk sus, mens de mange kastanjetræer giver besøgende en kølig skygge på de varme sommerdage.

Et hyggeligt sted at gå en tur og tage en kort pause fra at udforske byen. Der er masser af bænke, hvor du kan slå dig ned og nyde lidt medbragt frokost og få en fantastisk udsigt over byen.

Strossmayer Promenade udsigt Zagreb Kroatien
Udsigt fra Strossmayer promenaden Zagreb

Zagreb 360° Observation Deck

Beliggende på Ban Jelačić-pladsen i Zagreb på 16. etage giver 360° – Zagreb Eye Observation Deck en spektakulær udsigt over hele byen med de vigtigste kulturelle og historiske strukturer, herunder dets pladser, gader og parker.

Der er en bar og restaurant på 16. etage. Så tag et glas køligt og nyd en fantastisk udsigt, hvor du på en klar dag, har mulighed for at se hele vejen til Slovenien. 

På vores rejse til Zagreb håbede vi på at få en panoramaudsigt fra Zagreb 360° observationsdæk. Desværre var det ikke muligt, da det lukkede i marts 2020 (sammen med alt andet) og underligt nok, var det ikke åbnet endnu. (juni 2021)

Udsigt over Zagreb

Museer i alle afskygninger i Zagreb, Kroatien

Zagreb er Kroatiens kulturelle hovedstad, derfor kan vi ikke komme udenom de mange museer der er i byen.

Men udover de klassiske museer som du finder alle steder, er her også skæve, sjove og unikke museer som du ikke finder så mange andre steder. Derfor er Zagrebs museer blevet en del af de største attraktioner i byen.

Du kan her finde nogle af de lidt mere skæve museer her:
(Vi har linket til nogle indgangbilletter – som iøvrigt er ret billige) 
(Links er reklamelinks)

Nicola Tesla museum Zagreb

Tag en city tur rundt i byen

Vi tager nogen gange på sådanne byrundture. De er en fantastisk introduktion til byer man ikke er så bekendt med og det er jo lokale der viser rundt, så du får en masse god information om byen.

Derudover får du gode tips fra en lokal om mad og andre steder at se i Zagreb (som muligvis ikke er på turen), og du kan hurtigt orientere dig rundt i byen.

Zagrebs seværdigheder kan nås med en gåtur eller en hyggelig cykeltur gennem byen – tjek evt. nedenstående ture.

(reklamelink)

På jagt efter de mange kunstneriske vandpumper

I 2011 begyndte Pimp My Pump-folket at male de gamle vandpumper, som har bragt sjov og farver til det lidt grå bybillede og til stor glæde for indbyggerne i Zagreb.

Du kan finde omkring 30 vandpumper rundt om i byen forklædt som berømte eller historiske figurer. Også forskellige stilarter kan findes på vandpumperne.

Vandpumper i Zagreb
Vandpumpe

Prøv lokal kroatisk mad

At smage den lokale mad i Zagreb er en ligeså stor seværdighed, som at gå rundt i de historiske gader.

Du skal dog være forberedt på at det kroatiske køkken er rigtig meget kød og kulhydrater. Så efter et godt måltid mad, kan vi bestemt godt anbefale at tage en gåtur rundt i byen eller i en af de mange parker.

Her er 3 madvarer, som du bør smage i Zagreb

Burek er en slags wienerbrød med krydret hakket kød rullet i filodej. Den kan laves på mange måder og i mange varianter. Den kan spises som både morgenmad, frokost og til aften. Og faktisk også bare som en snack 🙂

Cevapi er grillpølser lavet af en blanding af hakket okse- og svinekød, krydret med masser af hvidløg og paprika. Den serveres normalt med 5-10 stykker på en tallerken eller i et fladbrød (lepinja eller somun), ofte med hakket løg, creme fraiche, kajmak (slags ost) eller ajvar (slags dip)

Strukli er en ret, der er hel unik for Zagreb. Du skal være meget glad for ost for at nærme dig denne ret, for det er simpelthen et osteagtigt måltid serveret i en bageform. Retten er blevet tilføjet til den kroatiske liste over immaterielle arv.

I Zagreb er det bedste sted at spise strukli på La Struk. En hyggelig lille cafe, der kun serverer strukli i alverdens varianter. 

Burek - mad

Dagsture fra Zagreb

Hvis du har valgt at tage en storbyferie til Zagreb på tre-fire dage eller mere, vil du nok finde det attraktivt at tage lidt udenfor byen og opleve andre af Kroatiens seværdigheder.

Den mest populære dagstur fra Zagreb er til den berømte Plitvicesøerne National Park. Det er absolut ikke en tur du må gå glip af, hvis du kan afsætte tid af til den.

Du kan finde turen til Plitvice National park lige her (reklamelink)
Hvis du er nysgerrig på om Plitvice er noget for dig, kan du læse meget mere om nationalparken her –> 2 smukke nationalparker i kroatien; Plitvice og Krka 

Der er også andre spændende ture fra Zagreb. F.eks. kan du tage ud til kysten for at opleve Istrien eller du kan tage over grænsen til Slovenien og opleve den smukke Lake Bled.

Vi har nedenfor givet nogle forslag til oplevelser rundt i det nordlige Kroatien (og Slovenien)

(reklamelink)

Hvor skal man bo i Zagreb?

Det bedste sted at bo i Zagreb er i eller tæt på den historiske gamle bydel. Der er et stort udvalg af lejligheder og hoteller, der passer til alle budgetter.

Vi boede selv i en lejlighed i Zagreb, hvor vi havde et køkken med køleskab, så vi ikke behøvede at spise ude tre gange om dagen, men i stedet kunne tage nogle rolige morgener.

Her kan du finde nogle af de lidt mere fascinerende hoteller i byen:

Esplanade Zagreb Hotel
Et stilfuldt 5-stjernet hotel.
Hotel Esplanade er et historisk hotel designet i art noveau stil. Top faciliteter er restauranter på stedet, fitnesscenter, SPA og solterrasse.
Se om der er ledigt på dine datoer

Hotel Jagerhorn
Hotellet som er det ældste hotel i Zagreb og har til huse i en historisk bygning, ligger i den gamle bydel.  Det charmerende hotel med den elegante gårdhave, indbyder til hyggelige sommersamtaler.
Se om der er ledigt på dine datoer

Hotel Academia
Et moderne hotel beliggende i Zagrebs gamle bydel ved den livlige Tkalciceva gade. Det elegante hotel tilbyder rummelige værelser med balkoner, og det får rosende ord for det imødekommende personale og lækre morgenmad.
Se om der er ledigt på dine datoer

Lejligheder i Zagreb

Hvis du er som os og ønsker et lidt mere autentisk og roligt ophold, så kunne et ophold i en lejlighed være en rigtig god løsning. 

Når vi kigger ophold, kigger vi altid på beliggenhed og om der er køleskab – så kommer vi nemlig rigtig langt, både med at se det meste af byen, men også på pengepungen.

Find lejligheder i Zagreb her 

Sådan kommer du rundt i Zagreb

Den bedste måde at se de spændende Zagreb seværdigheder og byens centrum på er på gåben. Byen er meget velegnet til at vandre rundt i og du behøver ikke transport for at komme rundt.

Men der er selvfølgelig forskellige muligheder, når du ønsker at bevæge dig rundt i eller omkring Zagreb.

Sporvogne: Disse er en hurtig og effektiv måde at rejse rundt på. Du kan købe billetter til 4 kuna (2021) i en hvilken som helst aviskiosk (se efter de røde Tisak-standere). Derefter skal de valideres når du stiger på.
Tip: normalt er der kun valideringsmaskiner i den forreste og bagerste vogn.

Bus: Vi prøvede ikke selv busserne, men kan læse at du kan betale ombord med kontanter (ca. 6 kuna).

Uber: Disse fungerer som alle andre steder. Nemt og lige til – og så er de billige.

Cykling: Som I alle andre storbyer er det muligt at leje en bycykel. Det så ud til at koste 5 Kunas for 30 minutter, så det er da billigt nok for at komme rundt.
Du skal blot downloade appen du ser ved cyklen, tilmeld dig og lås cyklerne op ved hjælp af din telefon.

Turbus: For at få de største seværdigheder at se i Zagreb, er det en mulighed at tage en times sightseeing i en åben turbus. Du kan finde billetter til bussen her.

Sporvogn i Zagreb Kroatien

Til sidst, sikkerhed i Zagreb – Kroatiens hovedstad

Zagreb er generelt en meget sikker hovedstad at færdes i. Som andre europæiske byer er de mest almindelige kriminalitet tyveri og lommetyveri.

Så for at opleve Zagreb så afslappet som muligt, så skal du naturligvis blot være påpasselig og holde øje med dine ting, som alle andre steder.

Vi håber du kan bruge vore cityguide  som giver dig indblik i transport, hvor du kan bo og hvilke seværdigheder der er at se i Zagreb, Kroatien.
Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller bare synes at denne artikel var nyttig, så skriv os en kommentar nedenfor – vi vil meget gerne høre fra dig.

Vidste du at...?

Når du køber noget igennem vores links, støtter du os med en lille kommission.
Det har ingen betydning for din pris overhovedet… så vil du støtte os?

(F.eks hvis du bruger nedenstående reklamelinks)

Del gerne denne post på din:

Find mere om skønne Kroatien her:

kør selv kroatien

Et kør selv eventyr i Kroatien

Der er rigtig mange gode grunde til, at tage en kør selv ferie i Kroatien. Landet byder i sommerhalvåret på flest solskinstimer i Europa og

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *