Skønne oplevelser og seværdigheder i Oaxaca, Mexico

Oaxaca i Mexico er en fantastisk by og er helt bestemt en af vores favoritter, hvis ikke #1 favoritten.

Vores fascination af byen, som i øvrigt udtages ”wa-ha-ka”, er reel og hjertevarm. Hver gang vi kommer til byen, føler vi os hjemme med det samme. Vi kender dens gader og vi kender dens gæstfrihed.

Byen er ikke overvældende stor, men kan alligevel byde på både smuk arkitektur, fascinerende seværdigheder og en spændende kultur.

Ud over de mange oplevelser og seværdigheder i Oaxaca er det også et must at komme forbi deres rige og smagfulde køkken, sippe lokal mezcal og smage deres varme lækre chokolade.

Seværdigheder i Oaxaca

Oaxaca er hovedstaden i staten af samme navn og ligger i det sydvestlige hjørne af Mexico. En delstat med nogle af Mexicos bedste strande og en mangfoldig region med bjerge, dale og skønne kaktusørkener.

Der bor også 16 forskellige etniske grupper i regionen, som udover alle taler deres modersmål, så har de alle sammen også en lang tradition med deres forskellige kunst- og håndværk som er fantastisk at høre om.

Oaxaca by og region er et must for rejsende, der leder efter autenticitet. Uanset om du er her for et par dage eller en uge, så byder Oaxaca på en masse at se, udforske og opleve.

Smukke Oaxaca

Nogle af de spændende seværdigheder du kan finde i Oaxaca

Se på mennesker ved Zocaloen

En af de bedste seværdigheder i Oaxaca er at udforske den centrale del af byen. Ligesom andre byer i Mexico er hovedtorvet, Zocaloen, det bedste sted at få en god fornemmelse af byen.

Den flotte store plads er et mekka med ballonsælgere, souvenirstande og en masse restauranter og cafeer, hvor det er er muligt at få noget mad eller en drink, når du har brug for en pause.

Med enten stemningsfyldt musik fra gadespillerne eller fra scenen der kan blive sat op på pladsen, kan pladsen om aftenen trylles om til en fornøjelig festplads.

Flere par og familier slår sig ned her og bare nyder stemningen. Børnene løber efter de mange ting der bliver sendt ud af gadesælgernes stande i forsøg på at sælge legetøj og farverige balloner.

Der er også et lille marked på pladsen, hvor du kan finde alt fra traditionelle klæder til dimser du kan hænge i dit bakspejl i bilen.

Priserne på restauranterne der ligger på pladsen er naturligvis lidt høje sammenlignet med andre dele af byen, men det er stadig værd at slå sig ned og få et måltid her og bare nyde atmosfæren.

LÆS OGSÅ: 22 spændende Mexico City seværdigheder du bør opleve

Zocalo - seværdighed i Oaxaca

Kig indenfor i Templo de Santo Domingo

Det store højdepunkt i centrum af Oaxaca er bestemt den fantastiske Templo de Santo Domingo. Denne katolske barokkirke fra det 16. århundrede er smuk både indeni og udefra.

Beliggende med et lille torv foran er området omkring katedralen også et perfekt område at slappe af i og bare sidde og kigge på mennesker.

Templo de Santo Domingo er åben hver dag – men i tre timer fra 13-16 holder den lukket og hvis du besøger en lørdag, er der en god chance for, at du vil se et par bryllupper udfolde sig.

Katedralen er både blevet brugt som kirke, kloster og militærkaserne igennem tiden.

Katedralen i Oaxaca

Fordyb dig markederne

En fornøjelig ting at gøre i Oaxaca er at fare vild i byens markeder.

Markeder er en integreret del af det mexicanske liv og i Oaxaca er det Mercado Benito Juárez og Mercado 20 de Noviembre der er nogle af de bedste steder at besøge.

Tillad dig selv at tilbringe et par timer i kaosset og nyd atmosfæren. Slå dig ned og find noget lækker lokal mad til lave priser eller gå rundt og kig på de masse skøre og interessante souvenirs.

Mexikanske markeder er kendt for deres farver, dufte, traditioner, kultur og selvfølgelig mad og du vil heller ikke gå forgæves her.

Markeder - seværdighed i Oaxaca
På markeder i Oaxaca
Marked i Oaxaca

Tag en slentretur på gågaden

Imellem Zocaloen og Templo de Santo Domingo, kan du finde den fodgængervenlige Calle Macadonio Alcala. 

En slentretur langs denne bilfri gade giver dig mulighed for at beundre bygningerne fra kolonitiden, hvoraf de fleste nu er hjemsted for gallerier, caféer, håndværkerbutikker og barer. Alle i deres egne individuelle farve.

Hvis du tilbringer et par dage i Oaxaca, kommer du højst sandsynlig til at slentre op og ned af denne gade et par gange. Det er altid rart at komme lidt væk fra biltrafikken og bare hygge sig på en gåtur rundt i byen.

Gågaden i Oaxaca

Tag del i festlighederne på De dødes dag

Hvis du tilfældigvis er i Oaxaca mellem den 31. oktober og 2. november, må du ikke gå glip af fejringen af De dødes dag. (Dia de los Muertos)

De dødes dag er ikke en sørgelig festival, tværtimod, den er festlig og farverig.

Byen bliver pyntet festligt op med farver, skeletter og dødningehoveder. Rundt om i byen bliver der også lavet altre i forskellige størrelser og former – lige fra sand i forskellige farver på jorden til store kors midt på gaden.

Derudover forgår der en masse flotte parader i byens gader.

En af de vigtigste skikke ved denne festlighed er at besøge gravpladser, hvor der pyntes med orange targetes blomster, der sættes stearinlys, der lægges mad, tequila eller andre ting, de afdøde måtte have nydt i deres levetid.

(Tidspunktet anses for at være højsæson i Oaxaca, så sørg for at bestille din overnatning i god tid)

Læs meget mere om vores oplevelse af de dødes dag, hvor de store parader kan findes og meget mere her: De dødes dag i Mexico – Sikke en oplevelse!

Besøg på kirkegård
Fejre de dødes dag i Mexico

Smag på den lokale Mezcal

At tage ud og smage mezcal er en sjov måde at tilbringe en eftermiddag/tidlig aften på i Oaxaca.

Mezcal er en spiritus fremstillet af agaveplanten og den har en unik røget smag på grund af destillationsprocessen, som involverer ristning af planten under jorden.

Oaxaca er kendt for at producere noget af Mexicos bedste mezcal, så sørg endelig for at få den smagt. Og ærligt, så er det lidt sjovere at købe flasken hvor du kan se den bliver fremstillet, i stedet for at købe den fra en hylde i et supermarked.

Ren mezcal er en klar spiritus lige som tequilaen, men de producerer også ”fake mescal” med forskellige smage, som f.eks. kaffe, jordbær, chokolade og mange flere. Vi herhjemme er mest fan af smagen med piña colada.  

På mange ture udenfor Oaxaca kommer man også forbi et mezcal-bryggeri, men hvis du ønsker en ren mezcal-tur kan du booke den her (reklamelink)

Mezcal i Mexico - seværdighed i Oaxaca

Nyd en varm chokolade

Ud over mezcal er Oaxaca også berømt for en anden lækker drink – nemlig varm chokolade.

Vidste du, at chokolade først blev tilberedt til maya- og aztekernes højerestående høvdinge.

De blandede kakaobønnen med vand og krydderier for at lave en bitter lun drik, nok forløberen til det, som vi idag kender som varm chokolade.

Et godt sted at nyde en varm kakao og lære mere om kunsten den er ved Mayordomo Chocolate, som ligger spredt over hele byen.

Mayordomo chokolade i Oaxaca

Tag et madlavningskursus

Elsker du mad og elsker du endnu mere mexikansk mad?
Hvilken bedre måde at smage det lokale køkken, kan du komme på end selv at stå i det!

Efter en tur på et lokalt marked, hvor du lære hvad der skal købes ind og hvordan tingene skal se ud, vil en lokal kok lære dig, hvordan du tilbereder flere lokale retter. Dette inkluderer gerne snacks og drinks og til sidst dit kulinariske mesterværk.

Det er en fantastisk oplevelse for dig der kan lide det mexikanske køkken og så er det også en god mulighed for at komme ud og møde andre spændende mennesker.

Book dit madlavningskursus i Oaxaca i dag! (reklamelink)

Lækker mad i Mexico

Besøg den etnobotaniske have.

Med 900 forskellige plantearter, som du alle kan finde i Oaxaca, kan du lære meget mere om denne regions rige biodiversitet i byens botaniske have.

Beliggende lige ved siden af Templo de Santo Domingo, er den lige til at besøge en rolig eftermiddag.

Besøget er desværre kun muligt ved en guidet tur, som du køber ved indgangen. De findes også på engelsk og varer ca. 2 timer.

Turen hjælper dig med at forstå, hvor dybt det lokale økosystem og de indfødtes liv er forbundet.

Botanisk have i Oaxaca

Tag ud på dagsture – skønne seværdigheder i Oaxaca

Dyk ned i Zapotekernes Monte Alban

Hvis du elsker historien i Mexico er ruinerne i Monte Alban en stor seværdighed i Oaxaca, som du ikke må snyde dig selv for.

Monte Alban er en af de tidligste byer i Mesoamerika og menes at have været et af zapotekernes store kulturelle og politiske centre.

Ruinerne er placeret på toppen af en bakke og med sine pyramider, som du stadig godt må bestige, kan du få en fantastisk udsigt over pyramide komplexet og de omkringliggende dale.

Monte Alban ligger kun 8 km fra Oaxaca City og det er muligt selv at arrangere en tur dertil med bus.

Hvis du hellere er på en tur med transport og guide inkluderet, kan du finde et par stykker her (reklamelink)

LÆS OGSÅ: 5 imponerende pyramider i Mexico

Monte Alban - seværdighed i Oaxaca
Stor seværdighed i Oaxaca - Monte Alban

En svømmetur i Hierve el Agua

En af de mest spektakulære seværdigheder i Oaxaca er Hierve el Aqua.

Hierve el Aqua er forstenede vandfald der ”falder” ud over klippesatsningerne. Området er yderst fascinerende og fra de 3 pools, som det er muligt at tage en svømmetur i, kan du få en hel ekseptionel udsigt over bjergene i området.

Selvom Hierve el Agua faktisk på spansk betyder kogende vand, så kan vandet i de naturlige pools være ret koldt.

Det er muligt at tage turen til Hierve el Aqua på egen hånd, men da det ligger omkring 70 km fra Oaxaca by, så er det noget af en rejse at komme dertil.

Hvis du ikke er så eventyrlysten og begive dig ud bus og på ladet af en truck mm., så vil vi bestemt anbefale at tage en tur.

Vi tog denne tur, (reklamelink) som også inkluderede et besøg ved Mitla (nedenstående) og to andre stops som vi nok godt kunne have været foruden, men selvfølgelig var interesante på deres egen måde.

Det ene besøg var El Tule – et stort træ, de gør en stor ting ud af. Det andet besøg var i Teotitlan del Valle (det fortæller vi mere om længere nede)

Hierve el Agua - seværdighed i Oaxaca
Hierve el Agua naer Oaxaca

Besøg ruinerne ved de dødes by, Mitla

Mens Monte Alban var det politiske centrum for zapotekerne, var Mitla det religiøse centrum.

Dets navn kommer fra Nahuatl-ordet, Mictlan, der betyder de dødes sted eller underverdenen.

De smukke udsmykninger og mønstre der dominerer ruinerne, er helt unikke for byggestilen. Det detaljerede arbejde er fascinerende og værd at bruge lidt ekstra tid på at beundre.

Meget af Mitla blev revet ned, da spanierne indtog området i 1600 tallet. Og igen for at sætte deres præg på stedet, byggede de en kirke der i dag står og troner over det Mitla der er tilbage.

Som fortalt ovenfor tog vi en tur for både at komme forbi Mitla og Hierve el Aqua. Du kan finde turen her, men vær obs på at der andre stops på turen. (reklamelink)

Seværdighed i Oaxaca - Mitla
De dødes by, Mitla

Lær om ældgamle traditioner i Teotitlan del Valle

Ikke langt fra Oaxaca ligger byen Teotitlan del Valle, hvor ældgamle traditioner går i arv – generationer efter generationer.

Der er blandt andet to forskellige håndværk du kan dykke helt ned i her: vævning og lysstøberi.

Når du tager på en udflugt fra Oaxaca til en af ovenstående seværdigheder, kommer du meget vel forbi et af disse håndværk.

Og selvom det måske ikke var det du købte turen for, så er traditionerne her specielle og beundringsværdige – og absolut et besøg værd.

Vævning

Teotitlan del Valle er først og fremmest berømt for sin enestående produktion af uldne tæpper.

Hvert tæppe er så indviklet, at det kan tage otte-ni måneder at færdiggøre og følger en gammel Zapotec-vævetradition, som har været praktiseret i over 1.000 år.

Lige fra produktion af garn, farvning med naturlige ingredienser og klargøring til selve vævningen.

Traditionen lever videre og selv børn i 6-7 års alderen lærer at lave garnet, farve det og væve tæpperne.

Ingen region i Oaxaca skaber så smukt fremstillede uldtekstiler som Teotitlán del Valle.

traditionel vævning naer Oaxaca
Der væves tæpper naer Oaxaca

Lysstøberi

Et andet håndværk der er blevet yderst populært i Teotitlan del Valle er produktionen af specielle fremstillede stearinlys.

Dette håndværk er ikke udviklet for at turisterne skal komme og købe løs, lang fra faktisk. I stedet har én kvinde med zapoteker-rødder opbygget en lysstøberi-imperie med en start på at bytte lys til mad.

Kvindens familie der alle bor under samme tag udgør i dag fire generationer af kvindelige lysemagere. Men der bliver ikke kun produceret lys til turisterne der kommer forbi.

Lysene bliver stadig i dag produceret og skabt til religiøse begivenheder og i forbindelse med bryllupper i henhold til gammel zapoteker traditioner.

Hvis ikke du ønsker at tage nogen tur, men ønsker at besøge Teotitlan del Valle og dens kunsthåndværk, så ligger byen omkring 30 km fra Oaxaca og kan nemt nås med bus eller en taxi.

Der laves lys naer Oaxaca
Flotte lys - seværdighed i Oaxaca

Hvor skal man bo i Oaxaca

Når du har besluttet dig for at turen går forbi Oaxaca, så er næste step at finde ud af hvor du skal bo.

Vi anbefaler at du kigger efter noget der er centralt beliggende i gåafstand fra Zocalo og Templo de Santo Domingo. Derfra er byen let at opleve til fods.

Priserne er selvfølgelig dyrest, når der foregår store begivenheder i byen, især den legendariske Dia de los Muertos-fejring.
Hvis du planlægger at besøge Oaxaca når der fejres de dødes dag, anbefaler vi kraftigt at booke så langt tid i forvejen som muligt.

Her har du nogle hoteller som vi selv har boet på, som vi synes har været rigtig fine og som alle ligger tæt på zocaloen.

(Links er reklamelinks)

Hotel Oaxaca Magico

Budgethotellet Oaxaca Magico ligger rigtig fint kun tre gader fra Oaxacas domkirke og Zócalo.

Hotel Casa Pereyra

Hotel Pereyra ligger kun 700 m fra zocaloen. Vi boede i deluxe-suiten som er et stort værelse med te-køkken og et fint udeområde.

Hotel Casa Barrocco

Hotel Casa Barrocco ligger kun 500 m fra zocaloen. Flot 4-stjernet hotel med skøn have og fine værelser med aircondition.

Vi håber at denne guide til de fantastiske og spændende seværdigheder i Oaxaca, kan hjælpe dig med at få et skønt ophold i Oaxaca.
Hvis du har spørgsmål til Mexico eller Oaxaca eller blot  finder denne post brugbar, så skriv os en kommentar nedenfor – vi vil meget gerne høre fra dig.

Del gerne denne post på din:

Find flere posts om magiske Mexico her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *