De dødes dag i Mexico – Sikke en oplevelse!

Da vi lagde vores rejseplaner for sidste del af 2022, havde vi besluttet at det var nu vi skulle opleve de dødes dag i Mexico.

Det havde længe stået på vores liste over kulturbegivenheder vi skulle opleve ude i verden og da vi nu kunne planlægge rejsen med en anden begivenhed i Costa Rica, så fik vi slået to fluer med ét smæk.

Fantastisk!

For at få hele oplevelsen med, havde vi planlagt at tilbringe en hel uge i den bedste by at opleve de dødes dag i – nemlig Oaxaca i det sydlige Mexico.

Og vi kan kun sige at det var en kæmpe oplevelse. Selvom det var lidt svært at overskue og planlægge, så fik vi alligevel set og oplevet alt det vi kom for.

Så hvis du har planer om at skal til Mexico og opleve den største kulturbegivenhed på de breddegrader, så læs med her.

Vi giver dig vores bedste tips og gode råd til at du får det bedste ud af festlighederne til de dødes dag i Mexico.

LÆS OGSÅ: Godt at vide inden din rejse til Mexico

Smukke dansende til de dødes dag parade

Lidt historie om hvad er de dødes dag, hvordan den kom til og hvorfor bliver den fejret.

De dødes dag er en højhellig fejring af de døde som bliver fejret i hele Mexico med fest, parader og fyrværkeri.

En dag hvor det siges at tæppet til underverdenen bliver sløret og vores afdøde kære kan komme til jorden igen og besøge os. Men ikke på den uhyggelige og skræmmende måde, i stedet på den festlige og hyggelig måde.

Traditionens oprindelse går omkring 3.000 år tilbage til aztekerne og deres ritualer, hvor de fejrede gudinden, Mictecacihuatl – den aztekiske dronning af underverdenen.

Aztekerne skabte dengang et positivt syn på livets cyklus og så døden som en integreret og altid tilstedeværende del af livet. Og ligesom den nuværende fejring af de dødes dag, var den aztekiske fejring også en farverig og festlig affære.

Dog er Dia de Muertos, som fejringen hedder på spansk, i dag en blanding af mesoamerikansk ritual, europæisk religion og spansk kultur.

Efter spanierne koloniserede Mexico og bragte kristendommen med sig, ændrede spanierne højtidens datoer. Aztekernes fejring fandt oprindelig sted i juni-juli, men blev flyttet til efteråret af spanierne.

Disse nye efterårsdatoer faldt nemlig sammen med den kristne Allehelgen, som blev fejret fra Allehelgensaften til allehelgensdag. En fejring på et par dage, alt efter hvornår første søndag ligger i november.

Med tiden er de dødes dag i Mexico blevet en af de største mexikanske højtider. Den bliver fejret med så stor passion over hele landet at den i 2008 kom på UNESCOs liste over menneskehedens immaterielle kulturarv, som “et afgørende aspekt af mexicansk kultur.”

De dødes dag udklædning

Hvilken dag er de dødes dag i Mexico?

Som nævnt overfor blev datoerne flyttet til efteråret og er de samme datoer som vi i dag holder Allehelgensaften og frem til datoen der engang hed Allesjælesdag.

Så fra 31. oktober til 2. november er datoerne du helt sikkert skal befinde dig i Mexico, hvis du vil opleve de dødes dag.

Men hvis du overvejer at tage til en af de byer hvor fejringen er mere omfattende, kan forberedelserne allerede begynde en uge før og du kan derfor få én på opleveren i mere end en uge.

Nogle steder bliver de dødes dag i Mexico nemlig fejret lidt mere, end andre steder.

Kors til de dødes dag i Oaxaca

Er halloween og de dødes dag det samme?

Du lagde sikkert mærke til at datoerne, eller specielt den 31. oktober og tænkte om de dødes dag i Mexico har noget at gøre med det amerikanske Halloween.

Og nej, på ingen måde ikke.

Nutidens Halloween handler mest om udklædning, raslen og onde ånder.

Mens de dødes dag udelukkende er koncentreret om at ære de afdøde kære, som bydes velkommen tilbage med blomster og lys-altre, hvor der er langt ynglingsmad og –drikke ud.

Dog må vi sige at mexikanere også har taget halloween til sig. For da vi gik rundt i gaderne så vi en del børn som ikke var skelletter, som hører til de dødes dag. Men i stedet havde klædt sig ud som monstre, frankensteins og dinosaurere og gik rundt og raslede slik og penge.

De dødes dag handler ikke om at rasle efter slik eller penge.

Børn rasler halloween slik

Hvor skal man fejre de dødes dag?

De bedste steder at fejre de dødes dag i Mexico er enten Oaxaca eller Mexico City. Der bliver fejringen dyrket ned til mindste detalje og fejret i kæmpe format.

Hvis din rejse går til Cancun eller i det hele taget Yucatan halvøen, vil du opleve nogle andre festligheder, da der bliver fejret Mayaernes form for de dødes dag.

Den hedder Hanal Pixan. Den deler mange af de samme ritualer, som dekorative altre, mad og drikke skikke og pyntning af kirkegårde, men derudover har den også nogle traditioner, der er unikke for Maya-kulturen.

Vi valgte at fejre de dødes dag i Oaxaca, som er et af de største steder at opleve festlighederne og det var fantastisk at blive taget med helt ned i traditionerne og fejre højtiden med de lokale.

Paradefolk til de dødes dag

Vores oplevelse af dødes dag i Oaxaca

Da vi ankom til byen den 27. oktober kunne vi fornemme at festlighederne allerede var startet. Midtbyen var godt pyntet op og parader og musikevents var så småt begyndt rundt omkring.

De først par dage brugte vi på at se nogle af de ting vi ikke havde set på vores tidligere rejser til Oaxaca.
Læs mere om hvad der kan ses i og omkring Oaxaca her: Skønne oplevelser og seværdigheder i Oaxaca, Mexico

For dagene 31. oktober til 2. november havde vi dedikeret til at dykke helt ned i de dødes dag og bare nyde den festlige stemning, se alt pynten – og der kom mere og mere op jo tættere vi kom på datoerne og selvfølgelig smage på traditionerne.

Orange morgenfrue-blomster og lys på altre ses overalt, de meget farverige papir vimpler hænger på tværs af gaderne, og parader danser igennem byen.

Det er så fascinerede! Og vi kan med garanti sige at det ikke er et show der bliver sat op for turister – de gør det fordi det er deres tradition.

Hvilket betyder at der er ingen der tigger efter penge eller forventer noget fra dig – andet end at deltage i festlighederne.

Alter i Oaxaca
La Catrina i Oaxaca

Inden det hele går rigtig løs

Som skrevet så var oppyntning og festlighederne allerede startet da vi kom.

Så den første parade vi stødte på var en børne-parade der gik ned af Oaxaca´s hovedgågade, Calla Marcadonio Alcala.

Ud over de dødes dag-parader, så er der også en del par der vælger at blive gift i denne tid. Og det er skam ikke som at blive gift herhjemme. 

I Mexico kan man også have sin egen parade. Endda ned af den mest populære gågade i byen.

Om det kun er i denne højtid, der skabes disse bryllupsparader eller om det er generelt, kan vi desværre ikke svare på. Vi har ikke oplevet dem før.

Men det var bestemt underholdende og meget prangende.

Bryllupsfest i Oaxacas gader
Bryllupsparade i Oaxaca

De mange altre i Oaxacas gader

Det var også fantastisk at gå rundt i Oaxacas gader og se de mange altre der dukkede op.

På hoteller, i butikker, på gaden og andre offentlige steder blev der skabt disse smukke altre.

Aztekerne mente, at duften af morgenfruer (som i øvrigt hedder cempasuchil på Nahuatl = aztekersprog) kunne vække de dødes sjæle og lede dem til jorden. Så overalt ser du massevis af orange morgenfruer som bruges til at guide ånder til den anden side og hen til altrene.

Altrene er skabt til at byde ånderne velkommen, når de passerer fra underverdenen. 

Disse er en yderst vigtig del af festlighederne og er dekoreret med fotografier af de afdøde, da der udover blomster og stearinlys også er lagt yndlingsmad, drikke og andre favoritting til det afdøde familiemedlem, som ventes at komme forbi.

De dødes dag alter
Alter de dødes dag

Vores oplevelser mellem 31. oktober og 2. november

Vi startede den 31. oktober om aftenen med at tage på en arrangeret tur til et kirkegårdsbesøg.

Desværre var det ikke den bedste oplevelse, da arrangementet blev for stort.

På zocoloen dagen før var vi blevet fanget i en sælgers net. Og vi fik ikke spurgt til hvor mange deltagere der var på turen, for vi var selvfølgelig bare interesseret i at komme ud på et kirkegårdsbesøg.

På dagen skulle vi mødes ved turoperatøren kl. 20 og vi fik et chok over hvor mange der stod. Vi lyver virkelig ikke – de sendte omkring tre-fire store fyldte turistbusser afsted.

I bussen på vej til første kirkegård, fik vi introduktion til traditionerne og “guiderne” forsøgte at skabe en festlig stemning ved at give et par runder Mezcal.

I eget tempo på kirkegårdene

Ved kirkegården blev vi sluppet fri og vi kunne gå i vores eget tempo og suge indtryk og stemningen til os.

Det kæmpe indtryk med de tusindemange duftende smukke orange morgenfruer, de mange flotte lys og hele atmosfæren blev simpelthen så overvældende for mig, at jeg begyndte at græde.

Det var kæmpe stort og en fantastisk oplevelse.

Kirkegårdene som vi kom forbi, var begge blevet forvandlet til store festivalpladser.

Tusinder af mennesker, store musikscener, mad og drikke-boder og hyggelig stemning blandt gravene – sådan bliver der fejret de dødes dag i Mexico.

Vi var hjemme igen på hotellet kl 2.30, med en hel igennem fantastisk oplevelse, vi kan se tilbage på med stor fascination.

Vigtig note: Få ikke lagt ansigtmaling på dagen hvor du skal på kirkegårdsbesøg, da dette anses som respektløst.

Kirkegårdsbesøg til de dødes dag i Mexico
Festival på kirkegård til de dødes dag i Mexico
Mad på festival på kirkegård
Godt man kan få mad kl 1 om natten på kirkegårdsbesøg, når sulten melder sig 🙂

Kom ud og få en uforglemmelig aften med kirkegårdsbesøg – book turen til den 31. okt (reklamelink)

Powered by GetYourGuide

Lad os klæde os lidt ud

Den 1. november var dagen vi troede vi skulle opleve den største parade af dem alle. (Dog går tingene desværre ikke altid som planlagt)

Så først skulle vi males i hovederne og derefter skulle der i den grad festes med de lokale i dag.

Hele midtbyen har de sidste par dage været plastret til med ansigtsmalere, men volumen er kun vokset i går og i dag.

Der er forskellige priser på de forskellige boder og selvfølgelig også hvad man vil have malet.

Kenneths kostede 150 pesos, mens min kostede 200 pesos.
(Det er en god idé at medbringe en god makeupfjerner til at få det væk igen)

Derudover skulle der selvfølgelig også en blomsterkrans til at fuldende mit look, den blev købt til 100 pesos.
Der går rigtig mange sælgere rundt både med rigtig blomsterkranse og kunstige blomster hårbøjler, så det er nemt at finde.

Ansigtsmaling til de dødes dag
Var ikke helt tilfreds med mit look - svært at forklare på spansk, hvordan jeg ville have farverne til at glide sammen 🙁
Til de dødes dag i Mexico
Fejre de dødes dag i Mexico

Den store parade i Etla

En af de største og festligste parader du kan finde nær Oaxaca er i forstaden, Etla. Den finder generelt sted enten den 31. oktober eller 1. november og er en af de bedste fester i regionen.

Lokalbefolkningen er klædt ud som de døde, djævlen og de ældre bruger spejle og klokker til at skræmme hekse væk. Paraden skulle være helt unik.

De dødes dag-fejringer i Etla er også kendt for at være ret vilde med dans, fejring og masser af mezcal. Derudover er der også et meget ivrigt musikalsk orkester, der byder ånderne velkommen i en helnatsparade, som varer indtil solopgang.

Man behøver dog ikke at blive hele natten.

Det var denne vi troede vi skulle ud og opleve.

Etla ligger omkring 40 minutters kørsel fra centrum af Oaxaca, så det er bedst at tage en taxa.

Dog fik vi af vide at taxierne er begrænset når man skal hjem og straks gik mit bekymringsgen i gang. Jeg ville selvfølgelig ikke stå et sted, hvor jeg ikke vidste hvordan vi kom retur til Oaxaca.

Så derfor valgte vi i stedet at opleve det særlige optog i Jalatlaco – en bydel i Oaxaca og som kunne nås på en lille gåtur.

Det var et lidt spøjst optog og ikke helt hvad vi havde forventet, så vi gik hurtigt igen. Tilbage i Oaxaca centrum fik vi sat os og blev underholdt af små parader, festklædte glade mennesker og musik.

Kom ud og få en uforglemmelig aften i Etla – book turen til den 1. nov (reklamelink)

Powered by GetYourGuide
Spøjs parade i Jalatlaco i Oaxaca
Underligt optog i Jalalatco

Vores sidste dag, men største oplevelse, i Oaxaca

Vi var lidt triste over at vi stadig ikke havde fanget en af de helt store parader.

Så efter en lidt sen frokost besluttede vi os for at gå op af gågaden og satte os foran katedralen for at kigge på mennesker og krydse fingre for at vi kunne høre en parade i gang et sted.

Det er sjovt bare at sidde og kigge på mennesker og specielt når der stadig var mange der blev malet i hovederne foran os.

Tiden gik og pludselig hørte vi musikken.

Kigge på mennesker i Oaxaca
Smukke mexikanere

På vejen der kører parallelt med gågaden kunne vi fornemme der skete noget, så vi måtte selvfølgelig over og se.

Og der var den! Paraden vi havde ventet på!

Nøj, den var flot og virkelig lang.  

Parader som denne er planlagte og udføres af forskellige grupper, organisationer m.fl.
Kostumer, rekvisiter, store dukker i papirmaché og alt det der hører til, bliver forberedt måneder i forvejen.

Orkesteret spiller for og de marcherende trommer slår i takt, mens der bliver danset derudaf i forskellige flotte kostumer og traditionelle dragter. Den rullende fest bevæger sig langsomt mod Oaxacas centrum, zocaloen og vi følger fornøjet med.

Det er parader som denne, (eller comparsas, som de hedder på spansk) der er et af de mest festlige elementer i Día de Muertos og som du for alt i verden må prøve, ikke må ikke gå glip af!

De dødes dag parade i Oaxaca
De dødes dag parade i Mexico

De dødes dag på tegnefilm

Du tænker nok at alle disse ting som vi har skrevet om, om at afdøde vender tilbage, kirkegårdsbesøg, musik og festligheder er noget du har set på tegnfilm.

Og det er helt korrekt. Disney´s COCO er en tegnefilm der hylder Mexicos største kulturbegivenhed på deres egen facon, men de har alle de rigtige elementer med.

Selv de farverige kimæriske skabninger eller hybriddyr, som f.eks Dante bliver til og som Pepita er. Disse siges at tjene som åndelige vogtere for fortabte sjæle i underverdenen.

I Mexico City hyldes disse hybriddyr med Parade of Alebrijes og de kan naturligvis findes som farvestrående figurer rundt på diverse markeder i hele Mexico.

Hvor skal man bo under de dødes dag i Oaxaca

De gange vi har været i Oaxaca, har vi altid valgt at bo så tæt på zocaloen som vores budget har tilladt og det vil vi også anbefale at du gør. Det historiske centrum er et bekvemt sted at bo, da de fleste attraktioner, begivenheder og parader kommer dertil.

Husk at det er en stor højtid i Oaxaca og Mexico generelt, så hotellerne bliver hurtigt udsolgte og priserne er lidt dyrere end normalt.

Her er en lille oversigt over vores hotelanbefalinger:

(Alle links er reklamelinks)

Hotel Casa Pereyra – Vi boede på dette hotel mens vi oplevede de dødes dag i Mexico. Det ligger i perfekt gåafstand til zocaloen og har nogle skønne store værelser. Tror kun de har 5-7 værelser, som alle er indrettet forskelligt og til det antal man rejser.
Tjek om dine datoer er ledige.

Hotel Casa Barrocco – Også et sted vi selv har boet. Et hyggeligt hotel. Værelserne er gode store og der er en fin lille gårdhave og atrium. Ligger også i perfekt gåafstand til zocaloen.
Tjek om dine datoer er ledige.

Hotel Oaxaca Magico  – Vi har boet her en enkelt nat. Det er et fint budgethotel til prisen, men mindes at værelserne er en smule små i forhold til de to ovenstående. Men igen god beliggenhed, med kun et par gader fra zocaloen.
Tjek om dine datoer er ledige.

Hotel Dainzu – Her her vi ikke selv boet, men det er på vores radar til næste gang vi er i byen. Det er muligt at få værelse med lille balkon og gårdhaven ligner et lille stykke jungle – lige vores stil. Og så ligger det lige rundt om hjørnet fra zocaloen og med gode anmeldelser.
Tjek om dine datoer er ledige.

Hotel Oaxaca Real — Dette 4* hotel er desværre heller ikke et vi har boet på, det er på vores liste, men ligger lige en smule over vores budget. Det ligger fantastisk lige på vejen, hvor vi så den store parade. Perfekt beliggenhed til både zocalo og katedralen.
Tjek om dine datoer er ledige.

Gårdhave på Hotel Casa Pereyra i Oaxaca
Gårdhaven på Hotel Casa Pereyra

Er de dødes dag værd et besøg?

Absolut!

Selvom det mindst kræver 2-3 flyvninger for at komme til enten Mexico City eller Oaxaca, så er det det hele værd.

Men bliv ikke kun i 2-3 nætter. 
Der sker så meget i byerne og der er jo også andre seværdigheder der skal opleves, så vi vil anbefale minimum 5 nætter.

Selvom det kaldes de dødes DAG, så varer højtiden en uge – og nogle gange længere tid.

Hvis du virkelig ønsker at opleve festligheden, så gør det godt og forbered din tid  – og frem for alt, gør dig klar til en fantastisk oplevelse.

Som de strukturerede mennesker vi nu er, prøvede vi hele tiden at finde en plan for hvornår koncerter blev holdt, hvornår parader trillede ud i gaderne og alle disse ting, men lige lidt nyttede det.

Vores hotelvært gav os en FB side, men vi synes ikke at vi kunne gennemskue hvornår de store “comparsas” blev holdt , så vores råd er; gå ud i byen, lyt efter og følg musikken på gaden, så finder du helt sikkert et par parader. 

Generelt finder de gerne sted imellem solnedgang og kl. 22.00.

Kom med på eventyr!

Tilmeld dig vores rejseunivers, hvor vi skriver om rejser, oplevelser, udfordringer på rejser og mange andre spændende rejserelateret ting.
Vi rejser ud 2-3 gange om året i et par måneder til forskellige steder i verden.
Så kom med ud på eventyr!

Vi håber at denne guide til de dødes dag i Mexico, kan hjælpe dig med at få en kæmpe oplevelse.
Hvis du har spørgsmål til Mexico, Oaxaca eller blot  finder denne post brugbar, så skriv os en kommentar nedenfor – vi vil meget gerne høre fra dig.

Del gerne denne post på din:

Find flere posts om magiske Mexico her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *