Taman Negara Nationalpark – på eventyr i Malaysias ældgamle regnskov

Vi tager dig her med på eventyr i en af verdens ældste regnskove.

Efter at have suget de mange oplevelser og indtryk til os som Kuala Lumpur kunne tilbyde, er det nu tid til at komme ud i naturen.

Taman Negara Nationalpark ligger på Malaysias fastland, ca. 250 km nordøst for Kuala Lumpur og kan nås på en dagsudflugt. Det vil vi dog ikke anbefale.

Vi tog en 3 dage/2 nætters tur til nationalparken og det var en fin længde til at opleve naturen og det der befinder sig i den.

I denne post vil vi fortælle om hvordan vi kom ud på turen, hvad vi fik oplevet og give dig alle informationer lige fra kontakt til pris, så du kan komme ud på samme fine tur.

Eventyr i Taman Negara Nationalpark

Lidt info omkring Taman Negara Nationalparken

Først en lille sjov fakta – Taman Negara, betyder nationalpark på malaj. Så i princippet hedder parken Nationalpark Nationalpark.

Det er da lidt skævt på en måde. 🙃

Anyways, nationalparken dækker et område på 4343 km2 i den midt-nordøstlige del af det malaysiske fastland. Det er vurderet, at Taman Negara Nationalpark er mere end 130 millioner år gammel, hvilket gør den til en af verdens ældste regnskove.

Det er den største uafbrudte regnskov på fastlandet og et kritisk ”helle” for store udrydningstruede dyr som den malaysiske tiger, den asiasiske elefant og malaysiske tapir.

Junglen er tyk og dyb med snoede brune floder, gamle høje træer og dybt inde i regnskoven lever Batek folket. De er nomadiske jægere og samlere, så deres lokation ændrer sig efter mad og fornødenheder.  

Udover overstående dyr, som du skal være ekstremt heldig med at se, så kan du i junglen også finde vildsvin, pangolin/skældyr og verdens mindre bjørn, Malajbjørnen. Faktisk skal du også her, være lidt heldig.

Det du nok skal forberede dig på at se er aber – Taman Negara er hjem for flere forskellige abearter, inkl. de svingende gibboner.

Og så er der alverdens spændende kryb og kravl og over 400 forskellige flotte fuglearter.

Kryb og kravl i nationalparken
Og ja, der findes også giftige dyr i nationalparken

Praktisk info om vores tur til Taman Negara Nationalpark

Vi bookede denne tur på HAN Travel´s officielle hjemmeside.

Turen er en 3 dage/2 nætters tur inkl ophold, udflugter og al forplejning (dog ikke drikkevarer)

Prisen for turen for 2 voksne: 1650 MYR ~ omregnet til 2450 DKK (2024)

De har mange fine ture, så tag et kig eller book evt. en anden tur der passer dig bedre.

Vi betalte med kreditkort på deres hjemmeside og fik hurtigt en autogenereret bekræftelse. 

Kort tid efter fik vi en menneske-skrevet mail, hvor turen også blev bekræftet, men hvor de også spurgte til hvor vi boede, da der er gratis afhentning i city center. Vi svarede tilbage, spurgte hvad tid vi skulle være klar i lobbyen. Det skulle vi 7.45 – og de var der præcis! 

(Dette er IKKE reklame – dette er en tur vi selv har betalt for og som vi hermed giver videre som rejseinspiration, da vi synes det er et fint ophold på en Malaysia rundrejse)

Kuala Tahan i Taman Negara Nationalpark
Fugleperspektiv over landsbyen Kuala Tahan og nationalparken

Vores oplevelser fra turen

HAN Travel er nok den punktligste arrangør vi nogensinde har arrangeret en tur med. Der var bare styr på det.

Lige fra afhentning på vores hotel i Kuala Lumpur til tidsestimaterne og udflugterne på turen.

Køreturen fra Kuala Lumpur var en 2-3 timers tur op til Kuala Tembeling, der ligger lidt udenfor byen Jerantut. Der venter også et ”HAN Travel-kontor”, da der er nogle der vælger kun at booke transfer med selskabet, så derfra skal der bookes en videre færd.

Vi havde på forhånd booket en hel pakke, så det var nemt, vi skulle blot have vores vouchers udleveret til vores dage.

Ved kontoret venter de på flere ankomster der skal ind i parken, men det er muligt at sætte sig og få en bid billig mad eller en kaffe i den lidt primitive ”restaurant” (selv betaling)

Vi havde omkring 1½ times ventetid.

HAN kontor i nationalpark
Spisested inden Taman Negara Nationalpark

Derfra gik det med båd. Vi sad på gulvet i en longtail båd igennem nationalparken i 2½ time. Perfekt til at tage sig en lur eller nyde junglen. Vi suser afsted på floden og med lidt vandsprøjt og vind i håret mærker vi slet ikke den bagende sol.

Ved ankomst til jetty´en inde i parken lander du i den meget lille landsby, Kuala Tahan, som ligger lige på kanten af regnskoven. Den er ikke større end du kan gå den rundt på 30 min, så har du set det hele.

Men der er en skole, flere muligheder for overnatning og der er også små shops og turoperatører. De fleste restauranter er små ”floading restaurants” nede på floden.

Ved ankomsten blev vi hentet af en pick-up fra hotellet, så vi ikke skulle slæbe vores kuffert de 500 meter igennem byen.

Med båd igennem Taman Negara
Med longtailbåd igennem junglen

Udflugterne vi havde med i vores tur:

Night Walk

Vi elsker night walks. Vores ture i Costa Rica har budt på en del af disse, men selvom vi virkelig gerne vil se flotte farverige slanger og spændende store edderkopper, så har vi aldrig set nogen i den fri natur.

Det gjorde vi heller ikke denne gang, men vi så nogle virkelig store skorpioner. De var fascinerende.

Der var desværre også en del andre grupper (læs: larmende mennesker) ude på den samme boardwalk hvor nattevandringen foregår, så der var ikke meget wildlife at se.

Jungletrekking og Hanging Bridges i Taman Negara Nationalpark

Det var en tur igennem junglen på trapper, hvor der var nogle fine udsigter fra toppen. På vej ned gik vi den sidste del via hængebroer i trætoppene.

Det er altid en oplevelse at komme op i højderne for os, specielt med Kenneths højdeskræk.

Disse hængebroer var meget vakkelvorne og vi gik kun på et 20 cm bredt bræt, der var spændt op med reb. 

Der var en del kontrol omkring broerne, hvilket forståes hvis der er 300 mennesker (som vi hørte der havde været dagen før)
Heldigvis var vi kun 10 mennesker nu.

Der er strikse regler om at man skal gå med 10 meters afstand og der må ikke tages billeder eller standses på broerne. Der må kun tages billeder fra platformene imellem.

Men det var alligevel en sjov oplevelse.

Skorpion i Malaysia
Jungletrekking i Taman Negara

Besøg en Asli stamme

Dette var virkelig et af vores highlights på turen. Vi elsker at opleve det lidt primitive.

Orang Asli stammen som lever og bor kun en kort bådtur fra Kuala Tahan-landsbyen, er en del af Batek folket som lever dybt inde i regnskoven.

Vi kom ud og så landsbyen og fik fortalt om deres levevis. Om hvordan de lever af frugter og dyr. Hovedsagligt er det gerne aber som de skyder ned med giftpile, lavet fra bambus, træer og gift lavet på planteekstrakt fundet i skoven.  

Dette fik vi en demonstration af – hvor de skød efter en målskive istedet for en abe.

Det var et virkelig spændende besøg for os.

Rapid shooting

Som Kenneth så humoristisk spurgte, da jeg sagde at det var på vores aktivitetsliste. 

Skal vi ud og skyde kaniner? Haha, nej…

Om det er for at fylde et program ud eller for at have lidt sjov på floden tilbage til landsbyen, ved vi ikke lige, men denne tur handler mest af alt om at blive våd… MEGET våd.

Det er en 20 minutters tur og hvis du er klar på at blive våd, så er det sjovt for børn og barnlige sjæle.

Orang Asli village i Taman Negara Nationalpark
Rapid shooting på floden

Her boede vi

Da vi bookede vores tur på HAN Travel´s hjemmeside havde de listet tre forskellige ophold.

Desværre var det ikke muligt for os at vælge Mutiara resortet, selvom det var listet – det så ellers lækkert ud. Så vi valgte i stedet at blive indlogeret på Tekoma Resort Taman Negara.

Det var et fint sted, lå tæt på junglen, det havde pool og hytten/værelset var simpelt, men fint og vi havde eget bad.

Også personalet var fint, med en god service. Vi spiste alle vores morgenmad og aftenmåltider på hotellet – som var inkluderet.
Bare vær obs på at skrive i din booking hvis der er noget du absolut ikke spiser. Vi fik den ene aften serveret en tallerkenret med halve blækspruttearme og små sprutter. 

Den måtte vi pænt aflevere til dem igen.

Tekoma Resort i Taman Negara Nationalpark
Tekoma Resort med udsigt til jungle

Praktiske noter til turen ind i Taman Negara Nationalpark

På shuttleturen fra Kuala Lumpur vil der blive holdt en enkelt pause ved nogle toiletter og hvor det er muligt at købe lidt snacks.

Husk at hæve penge til dit ophold i nationalparken. Der er ingen ATMs derinde. Shuttle-chaufføren spørger endda på køreturen om der er nogen der skal forbi en ATM.

Hvis du tager på rapid shooting turen, så kan vi anbefale at købe en 2-3 liters vandtæt taske, til mobil og andre ting der ikke kan tåle vand.

Du behøver ikke vandrestøvler/sko til ovenstående aktiviteter.

Husk myggespray!

Medbring en lommelygte, hvis du forventer at tage med på en night walk.

Hængebroerne er lukket hver fredag.

Lidt priser du skal betale inde i nationalparken…

Ved ankomst til Kuala Tahan skal du over til Mutiara resortet (hvis du selvfølgelig ikke bor der)

Derovre skal du registrere dig og købe din permit til nationalparken som koster 1 MYR pp og som du skal bruge for at komme på udflugter i junglen, de næste par dage.

Samme sted skal du betale for at medbringe kamera ind i junglen. Dette koster 5 MYR per kamera – også for mobilkamera.

Derudover skal du være obs på at der er en pris på 2 MYR pp der krydser floden (f.eks. hvis du ikke bor på Mutiara resortet og skal over og betale permit. Dog ikke, når det er en del af en tur)

Ialt brugte vi 118 MYR ~ ca. 170 DKK på vores tur – det er inkl. frokost på transportdagen, tips til guiden som var den samme på alle fire ture, is, vand, soda og ovennævnte.

Bådoverfart

Info til tur-pakken

Selvom vi havde købt en fuld pakke fra HAN Travel, så var vi ikke konsekvent sammen med de samme mennesker.

Vi kørte i shuttlebussen med 10 andre personer, men ved ankomst til Kuala Tahan, havde alle bestilt forskellige ophold.

Så vi tjekkede ind med 2 andre par på Tekoma Resort.

Det samme omkring udflugterne inde i parken – nogle gange var der velkendte ansigter fra shuttlebussen eller fra resortet, men også nye kom til alt efter hvordan folk havde booket deres ture og dage.

Nogle havde kun en nat i parken, andre to og nogle havde booket en flerdags tur dybere ind i junglen.

Vores mening om turen til Taman Negara

For det første var vi lykkelige over at komme ud af storbyen og ud til naturen. Vi elsker naturen. Så det var allerede godt til vores naturelskende sjæle.

Shuttlebus, båd og indkvartering foregik upåklageligt.

Vi fik fortalt at vi var der i deres ydersæson – vi besøgte Taman Negara Nationalpark i marts 2024. Monsunen var lige afsluttet og højsæsonen vil starte omkring april/maj, men vi synes allerede der var en del mennesker. Så vi tror slet ikke vi ville have lyst til at være der i højsæsonen.

Lidt kritik omkring jungletrekkingen!
Det var ikke jungletrekking, det var bare at gå op ad en million trapper. Jovist, det var da i junglen, men der var ikke meget jungletrekking over det. Specielt ikke når vi har oplevet RIGTIG jungletrekking i Sumatras jungle.

Trapperne førte op til to udsigtsposter og derefter gik turen bare ned af de samme trapper igen. Indtil vi nåede hængebroerne.

Vi synes måske at “jungletrekkingen” er lidt ligegyldig.
Vi ville have ønsket, at det var en tur koncentreret mere om junglen, dyrelivet og flora og fauna.

Vandring i trætoppe i Taman Negara nationalpark
...men vandring i hængebroerne til sidst, var lidt spændende

Individuel eller på tur til Taman Negara Nationalpark

Der er muligt at tage op til Taman Negara Nationalparken på egen hånd, selv booke overnatning og selv sørge for udflugter.

Men vi synes faktisk, da vi sad og regnede på om det kunne svare sig, at der kun var en lille difference.

Så vi valgte tur-pakken og havde dermed ingen bekymringer omkring turen.

På egen hånd skal du have transporten til at passe med at ankomme til Kuala Tembeling ved Jerantut, som er ”indgangen” til parken, inden kl. 16. Ellers så får du en uplanlagt overnatning i Jerantut.

Men hvis du har tiden til det, så er det da bestemt også en oplevelse at få med.

Derudover så sørgede HAN Travel også for at sende os videre på vores rejse efterfølgende. Vi skulle være ved en bådbro på den østlige side af Malaysia inden kl. 17 på sidstedagen, og det sørgede de så fint for.

Når du reserverer turen skal du oplyse hvor du ønsker at blive ”sat af” efter turen. Du kan tage tilbage til Kuala Lumpur eller tage til Cameron Highlands, som er inkluderet i prisen. Eller du kan tage videre mod østkystens paradisøer – som os – for et mindre beløb.

Hvis du ønsker at tage en individuel tur til Taman Negara, så kan du her vælge fra og til:

Tjek 12Go.asia for at tage bussen fra Kuala Lumpur til Jerantut. Derfra skal du selv sørge for at komme til Kuala Tembeling jetty.

Ved jettyen vil du have mulighed for at købe plads i longtail-båden eller evt. til bussen op til Kuala Tahan.

Du kan også tage den nemme udgave og tage transport-pakken fra HAN Travel, hvor du har shuttle og båd købt på forhånd. Tag evt. et kig her, hvad de tilbyder: han.travel/transfer/

Find hoteller og resorts i Taman Negara på Booking.com (reklamelink)

Hvis du ønsker at bo på det lækre Mutiara Resort <– så tjek her priser og tilgængelighed direkte (reklamelink)

Udflugterne kan du købe fra og til som du ønsker ved HAN Travel-kontoret ved Kuala Tembeling. Eller du kan købe dem i parken ved jettyen, som du ankommer til.

Du bestemmer helt selv.

Flydende restaurant i Taman Negara

Vi håber at denne rejsebeskrivelse af vores tur til Taman Negara Nationalpark kan hjælpe dig med at få en fantastisk tur til en af verdens ældste regnskove.
Hvis du har spørgsmål til Taman Negara NP, Malaysia eller blot finder denne post hjælpsom, så skriv endelig en kommentar nedenfor – vi vil meget gerne høre fra dig.

Del gerne denne post på din:

Find flere posts om magiske Malaysia her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *