Fantastisk oplevelse på Borneo: Orangutanger i Sepilok

Mens vi fordøjer de sidste 24 timer, hvor vi har boet på en tropeø ude i Suluhavet og har oplevet kæmpeøgler og babyskildpadder, tager speedbåden os tilbage til Sandakan.

Du kan læse om vores sidste 24 timer her: Tropeparadis på Borneo med kæmpeøgler og babyskildpadder

Fra Sandakan har vi en lille halv times køretur ind til starten af regnskoven på Borneo, hvor vi endelig skal se de imponerende orangutanger, som Borneo er så berømt for.

Borneo ECO Tours som har sammensat rejsen på Borneo til os, (som individuelle rejsende) har sørget for, at vi har transport og indgang til Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre inkluderet, så det var super nemt.

(Denne post kan indeholde reklamelinks <– hvad er det?)

Orangutanger i Sepilok
Borneo Orangutanger

Kom med på eventyr!

Tilmeld dig vores rejseunivers, hvor vi skriver om rejser, oplevelser, udfordringer på rejser og mange andre spændende rejserelateret ting.
Vi rejser ud 2-3 gange om året i et par måneder til forskellige steder i verden.
Så kom med ud på eventyr!

Forberedelserne til at se orangutangerne i Sepilok – krydser fingre!

Ved indgangen bliver vi sat i et mindre rum for at se en video om hvad deres arbejde her i centeret består i. 

Hvordan de tager sig af og hjælper de orangutanger, hvor deres hjem er blevet udsat for skovrydning eller hvor de er blevet fanget og holdt som kæledyr.

Det var en utrolig spændende og lærerig film på omkring 30 minutter.

Derefter træder vi ud på gangbroen der tager os rundt for at se vores første orangutanger på Borneo.

Først fik vi dog en lille briefing om hvordan vi skal færdes i nærheden af orangutangerne og specielt én han. Denne unge han, har haft en fortid hos en kvinde, der ikke passede ham godt, så han kunne blive vældig aggressiv.

Så vi skulle være ekstra påpasselige omkring ham.

(Har faktisk læst at denne unge havde taget en paraply fra en kvindelig turist og begyndt at slå på hende.)

Mens vi går videre på trægangbroen, krydser vi fingre for at se nogle af de fantastiske skabninger, vi er kommet her for at se.

Selvom det næsten altid er muligt at se orangutanger i Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, så er der ingen garantier.

Centeret er beliggende i Kabili-Sepilok regnskov reservatet, som har et areal på 43 km2 (4294 hektar), som orangutangerne frit kan færdes i.

Orangutang på Borneo

Fantastiske skabninger på Borneo – orangutangerne!

Vi når dog kun 5 min ind i parken før vi skimter den unge han, nævnt ovenfor, vandre ovre på den anden gangbro, kun omkring 5 meter fra os. Vi stivnede lidt, men han var også vores første orangutang, så vi var også enormt betaget af ham.

Gangbroen der går rundt i centeret er ikke kilometerlang, måske kun 1 km lang. Den har to platforme hvor man sandsynligvis kommer til at bruge det meste af sin tid – hytten til de helt unge orangutanger og platformen til “fodringsbrættet”.  

Vi fik en god fornemmelse af den dybe regnskov som Borneo tilbyder. Heldigvis var der ikke mange mennesker omkring os, så vi kunne virkelig nyde lydene i regnskoven.

Med synet rettet mod trækronerne så vi en lille nuttet unge svinge sig i rundt i træerne, lige i solen.

Vi fik set ned og opdagede at der også gik en orangutang lidt længere fremme på gangbroen foran os.

Hvor var der bare fantastisk!

Orangutang i solen
Orangutang på gangstien

Børnehaven for orangutangerne

Da vi fulgte gangstien rundt kom vi hen til en større platform, hvor der var bygget en form for hytte med nogle bænke og et stort vindue for enden.

Der var simpelthen udsigt til Sepiloks orangutang-børnehave, med de små tumlende og legende orangutang-unger.

Der kunne vi sidde og nyde de små akrobater der lige havde fået serveret lidt mad.

De svingede sig i de mange torve der var sat op, lavede kolbøtter hen af græsset og var bare nysgerrige som små ”børn” skal være.

Disse unger er ligesom de voksne, også reddet fra den grusomme verden.

Enten er deres mor blevet taget fra dem eller dræbt i naturen, eller de er selv blevet taget fra deres mor i naturen for at blive holdt som kæledyr eller blive offer for ulovlig dyrehandel eller noget helt fjerde.

Nogle af ungerne er så små og traumatiseret, når de kommer her, at de ansatte bliver nødt til at holde dem indenfor, for at få dem til at stole på mennesker igen.

I hvert fald er de kommet her for at for støtte, hjælp og en masse kærlighed.

Orangutang børnehave
Skøn lille orangutangunge
Orangutangunge

Fodringstid i Sepilok Orangutang Rehabiliteringcenteret

Hver dag klokken 10 og klokken 15 går der en ansat op på en platform i regnskoven med en kæmpe kurv på ryggen fyldt med mad til orangutangerne.

Om der kommer nogle orangutanger er altid spændende, det er faktisk sket at der ikke er kommet nogle orangutanger forbi ved fordringstid.

Maden er ikke just lækker gourmet. Centeret forsøger at servere så kedeligt og smagsløst mad, så orangutangerne ikke finder det lækkert og i stedet tager ud i skoven og finder deres egen mad og bliver mere selvstændige.

Klokken lidt i 10 stod vi spændte og klar på platformen med udsigt til orangutangernes ”fodringsbræt” sammen med 100 andre besøgende.

Det varede ikke længe før vi kunne høre lidt raslen i træerne og den første orangutang kom til syne – det var en mor med en lille unge.

Mens den ansatte serverede maden på platformen, kravlede hun stille ned og begyndte at tage for sig.

Orangutangmor spiser

Dernæst kom der endnu en mor med en unge. Dog tog hun bare hvad hun havde brug for og forsvandt ind i regnskoven igen.

Der kom flere og flere orangutanger til og det var sjovt at se hvordan de interagerede og man kunne også se at der er en vis form for hierarki.

Der kom en lidt ung orangutang til platformen, men fordi den første mor stadig sad der, var den lidt usikker på at gå ned til platformen – den skulle lige studere terrænet først.

Flere kom svingende forbi og hapsede hvad de skulle bruge. Nogle sad oppe med deres mad i træet og andre sad på stolperne lige under platformen, så de lige kunne række armen op og grapse noget for at stille sulten. 

Det var meget fornøjeligt at stå at observere de mange orangutanger der kom forbi.

Fodring af orangutanger
Orangutanger på Borneo

Flere nuttede dyr på Borneo

Efter at have stået og stirret på akrobatiske og spisende orangutanger var det tid til at komme videre. Vi har en lang dag foran os.

Men først…

Kun et stenkast fra orangutangerne ligger der også et rehabilitetscenter for malajbjørne.

Verdens mindste bjørn og en af verdens mest truede dyr på jorden. Det siges at der kun er 2.500 bjørne tilbage i naturen.

Vi havde endnu engang indgangsprisen inkluderet, så selvfølgelig skulle vi ind og se verdens mindste bjørn.

Det var en meget kortere gåtur på en trægangbro hævet over jorden. For enden var der en stor firkantet platform.

Derfra kunne vi få et godt overblik ind i regnskoven.

Langs gangbroen kunne vi læse skiltene med information omkring malajbjørnenes levesteder, deres truede situation (som er meget kritisk) og indsatsen på Borneo for at beskytte dem.

Malajbjørne på Borneo
Små malajbjørne

Vi så de små Malajbjørne liste frem fra regnskovens bund. Med snuderne, studerede de jordbunden og fandt de lækre frugter der lige var kastet ind til dem.

De søde nuttede bjørne som kun er 1-1½ meter lange og kun vejer 60 kg luntede rundt i skovbunden, kravlede op af træerne og bare sad på deres ”numser” og nød deres mad.

Der var ikke meget andet at opleve her end bjørnene, så vi brugte ikke mere end en halv time der.

Derefter gik vi stille og rolig ud til vores chauffør der ventede på os, som skulle køre os til den berømte Kinabatanganflod.

Her ventede os helt sikkert et kæmpe eventyr inde i Borneos tætte jungle, som du kan meget mere om her: Flodsafari på Borneo: I tæt regnskov og med fantastisk dyreliv

Om orangutanger på Borneo

Orangutan betyder på malaysisk ”mennesket i skoven”.

Men selvom vi er så nært beslægtet med disse fantastiske skabninger, så har vi alligevel formået at gøre den til en af de aber, der er i dyb kritisk fare for udryddelse.

Orangutangerne findes kun på Borneo og Sumatra (som er en del af øriget Indonesien, men naboø til Borneo)

I dag skønnes der at være omkring 230.000 orangutanger tilbage på de to øer. Omkring 105.000 på Borneo og kun omkring 7.500 individer på Sumatra.
(Kilde: worldwildlife.org/species/orangutan)

Hovedårsagen til nedgangen skyldes primært skovrydning, som ødelægger orangutangens naturlige habitat.

Skøn lille orangutangunge

Vidste du at…

…vi alle er med til, at der bliver fældet så meget af regnskoven?

Det menes, at op til 80% af Borneos regnskov er blevet ødelagt, for at kunne lave store palmeolieplantager.
(Som vi desværre også så rigtig mange af i Costa Rica)

Mange af de produkter vi bruger i dagligdagen, indeholder den meget populære palmeolie.

Produkter lige fra brød, kager, margarine, chokolade, vaskemiddel, kosmetik og sågar biodiesel.

Desværre kommer 85% af produktionen af palmeolie fra Malaysia og Indonesien – orangutangens levested.

Det er så frygteligt!

Hvis du som os er bekymret for regnskoven, så læs gerne disse to artikler og se hvad du kan gøre for at skære ned i dit forbrug af palmeolie.

https://taenk.dk/forbrugerliv/mad-og-indkoeb/palmeolie-saadan-skaerer-du-ned

https://samvirke.dk/artikler/palmeolie-er-en-klimasynder-der-er-svaer-at-undgaa

 

Vi håber du har lige så stor interesse i orangutangerne på Borneo som vi har og synes godt om vores fortælling fra Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, i så fald husk at læse videre om vores rejse længere ind i Borneos jungle.

Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller bare synes at denne artikel var nyttig, så skriv os en kommentar nedenfor – vi vil meget gerne høre fra dig.

Del gerne denne post på din:

Find mere om skønne Malaysia her:

2 reaktioner

  1. Hej!
    Mega spændende artikel! Vi vil gerne opleve det samme, særligt wild life og orangutanger Hvordan gjorde I med at booke? Vi er også to individuelle rejsende. Hvad besøgte I ellers på Borneo?

    kærlig hilsen Rebekka

    1. Hej Rebekka
      Allerførst, tusind tak for du læser med og for at du finder artiklerne om Borneo interessante.
      Vi kontaktede Borneo Eco Tours, som er et Malaysisk bureau, men vi havde god kommunikation. De sammensatte hele vores Borneo rundrejse, så vi havde alle ophold med mad, indgange og transport inkluderet. Dette gjorde vi for at få mest ud af vores dage. Du kan tage et kig på deres hjemmeside – de har nogle fine pakker at vælge imellem – men du kan også skrive til dem og spørge efter en speciel designet tur.
      Vi havde selv booket fly til Sandakan og så hentede Borneo Eco Tours os på vores hotel dér.
      De tre posts vi har om Borneo oplevede vi på samme tur – først Turtle Island, så urangutangerne og så helt ind i regnskoven.
      Borneo er fantastisk – I kan glæde jer.
      Rejsehilsner fra Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *