Er Isla Holbox stadig Mexicos perfekte tropiske paradisø?

Sådan markedsfører de store rejsebureauer i hvert fald øen herhjemme.

Vi gør det faktisk også selv i denne post -> Isla Holbox, Mexico: Et lille stykke paradis

Isla Holbox selv markedsfører sig som en afslappet, miljøvenligt paradis. Og det beskrives ofte som et af Yucatan halvøens drømmende paradisøer.

Hvem ville ikke det med alle de skønne billeder der findes fra Isla Holbox. Turkisblåt roligt hav, modeller liggende i de farverige hængekøjer og smukke afslappende hyggelige stemningsbilleder.

Vi forestillede os også at vi skulle genbesøge det paradis der lå i vores tanker, fra da jeg (Christina) besøgte øen tilbage i 2015.

Men hvad nu hvis vi fortæller dig, at vores oplevelse på Isla Holbox i november 2022 ikke var det eventyr, som vi (i vores tidligere post), andre bloggere og mange rejsebureauer gør det til?

Sandheden som vi ikke helt vil indrømme, men som desværre er blevet en realitet er, at Holbox øen i Mexico ikke længere er et unikt paradis.

LÆS OGSÅ: Vores ultimative rejseguide til Yucatan halvøen

Pige maleri
Taget i 2022
Maleri pige
Taget i 2015

10 ting om Isla Holbox i Mexico, du bør vide inden din rejse.

Den bilfri ø er desværre ikke så bilfri mere

Du vil flere steder læse, at Isla Holbox kun har fine små golfvogne kørende rundt i gaderne, for biler er ikke tilladt i de små hyggelige sandede gader. Det lyder som et paradis, ikke sandt?

Det synes jeg ihvertfald selv, da jeg oplevede det i 2015.

Nov 2022-opdatering: Pickups, lastbiler, motorcykler, benzindrevne supertunede golfvogne kører desværre rundt i øens støvede og/eller meget mudrede gader. 

Derudover så skaber de en masse larm.

Golfvognene og ATV-vognene der bruges som taxier larmer utrolig meget, mens de kører med fuld fart rundt på øen. Samtidig, synes de også de skal være små diskobiler, der hver har deres smag af musik, så der er utroligt meget larm fra dem.

Så desværre. Isla Holbox er ikke længere en afslappet og rolig, bilfri ø.
Faktisk lyder det nogen steder mere som om du er på vej til et rally-løb.

Isla Holbox ikke bilfri
Biler på vej til Isla Holbox
Biler og lastbiler der venter på at blive fragtet til Isla Holbox

Affaldsproblemer på Isla Holbox, Mexico

Vi ved godt at Mexico er et udviklingsland med affaldsproblemer rundt om i landet. Men Isla Holbox er en del af et naturreservat. Det præsenterer sig for turoperatører og turister som en øko-destination, der tager hånd om naturen.

Så vi bliver nødt til at pointere at øen har et problem.

Et stort affaldsproblem.

Flere steder rundt på gader, rundt om hjørner og bag ved hoteller, ligger der bunker af skrald. Nogle steder var det ikke bare ”hverdagsturist-skrald”, det var alt fra kasserede sofaer til plastikdækkener og meget andet.

Det er virkelig forkert at kalde Isla Holbox i Mexico for en øko-destination.

"Turismeindustrien i Holbox genererer op til 10 tons affald om dagen. Da genanvendelse af affaldet er dyrt, ender meget af det i havet, dumpet ulovligt eller begravet under sandet."
Affald på Isla Holbox

Hvilket tager os videre til to af Holbox øen andre problemer…

Spildevandsproblemer

Isla Holbox har udviklet sig alt for hurtigt og øen har ikke kunne følge med til at kontrollere det voksende antal besøgende.

De mange køretøjer der nu kører rundt på øen, har skabt ujævne gader med store huller. De huller er nu jævnligt fyldt ud med mudret vand.

Vi oplevede ikke kun de mange vandpytter, men faktisk helt oversvømmede gader. De var til stor forhindring, både for køretøjer, cykler og når vi blot ønskede at gå rundt. Vandet nogle steder nåede os næsten til knæene.

Isla Holbox har et spildevandsproblem. 

"Dens (øens) drænsystem blev installeret for mere end 18 år siden, da befolkningen kun var på 800 indbyggere. Siden da er indbyggertallet tredoblet, og turismen er eksploderet. Det forældede afløbssystem betjener mere end 6.000 mennesker om ugen.

Kloaksystemet der ikke er blevet videreudviklet og som kun er beregnet til en lille hyggelig fiskerby, kan nu ikke kan følge med til det stigende antal turister.

Vandpytterne er til stor gene for rejsende. Men endnu værre er den miljøpåvirkning, som det kan have på det beskyttede Yum Balam-naturreservat, som øen er en del af. Meget af det snavsede vand løber nemlig ud i havet, hvilket påvirker områdets dyreliv negativt. 

Jeg kan selv huske øen i 2015 var spækket med massevis af pelikaner, denne gang så vi kun et par enkelte.

Overturisme i Mexico
Desværre ikke regnvand
Spildevandsproblem Isla Holbox
Havde ikke regnet i dagevis

Overturisme og overbyggeri

Ud over spildevandsproblemer, så har Isla Holbox også problemer med oversvømmelser fra mangroven.

Mexikanerne har set dollartegn, da de kunne se at flere rejsende kom til øen for at opleve det engang ”uspolerede paradis”.

Der er derfor gjort plads til flere flotte hoteller, eksklusive restauranter og barer og andre bygninger, hvilket har medført at mangroven nu flyder over og også skaber oversvømmelser i gaderne.

Da det blev annonceret fra biologer fra State Wildlife Komité i 2018, at “Øen har nået sin grænse”, ser det desværre ud til, at der ikke er nogen der har taget affære. I stedet er der ingen grænse for den grådighed, der fortsætter med at skubbe grænserne for Isla Holbox’ evne til at håndtere det voksende antal turister.

"Dets (Øens) omkring 1.200 hotelværelser er primært på små hoteller med omkring 30 gæsteværelser stykket. Det vil højst sandsynligt ikke ændre sig på grund af øens begrænsede infrastruktur og skrøbelighed, sagde Dario Flota (chef for Quintana Roos Tourism Promotion Council)"

Igen Nov 2022-opdatering – byggerier er i gang overalt! Flere nye hoteller var netop ved at blive opført lige ud til den lækre Holbox strand.

Og det er jo ikke underligt – vi vil jo gerne alle have en lille bid af den smukke ø, som alle taler så romantisk om.

Når vi googler ”rejse til Isla Holbox” eller blot ‘Isla Holbox Mexico’, dukker rigtig mange rejsebureauer og bloggere op med overskrifter og citater som:

  • Mexicos måske bedst bevarede hemmelighed.
  • En idyllisk tidslomme
  • Det er umuligt at stå for øens charme og naturlige skønhed.
  • Mexikansk strandparadis
  • Tag cyklen rundt på øen, for her er ingen biler!
Oversvømmelse på Isla Holbox

Og disse smukke overskrifter bringer os til næste punkt…

Rejsebureauer og rejsebloggere hjælper ikke…

Denne gang peger vi også på os selv, for vi er faktisk medskyldige…

En overskrift du nemlig også finder er: ”Isla Holbox, Mexico: Et lille stykke paradis

Dette er overskiften på vores egen post, som du kan læse her.

Da jeg oplevede Isla Holbox tilbage i 2015, fandt jeg virkelig et paradis. Det skulle naturligvis med på bloggen for at give dig som læser (og muligvis rejsende dertil) en lille bid af hvilket smukt sted der ventede dig.

Sådan er det også med mange andre rejsebloggere og ikke mindst rejsebureauer.

Men der kan ske meget på 7 år! Og det er der bestemt sket på Isla Holbox!

Så her er nogle god råd når du søger rejseviden rundt på nettet.

  1. Hvis du læser blogposts, så se hvornår rejsebloggeren sidst har været afsted. Hvis ikke det står i den specifikke post, så spørg. Selvom der står en dato for hvornår posten er skrevet, behøver det ikke at være tidspunktet rejsebloggeren har oplevet stedet.
  2. Rejsebureauer har ikke tid og kapacitet til at sende deres ansatte ud til alle deres destinationer, så derfor kan deres information være forældet. Derfor spørg til hvornår rejsekonsulenten sidst har besøgt stedet og/eller spørg om der er en der har været der for nyligt.

Vi har alle, som skriver om rejser, et ansvar for at forsøge at skrive så ærligt om de forskellige destinationer og oplevelser og ikke kun romantisere det hele.

Paradisø Isla Holbox
Som et lækkert billede f.eks. kan gøre

Tilmeld dig vores rejseunivers, hvor vi skriver om rejser, oplevelser, udfordringer på rejser og mange andre spændende rejserelateret ting.

Snydes af grådige taxichauffører

Vi er klar over, at overpris for rejsende er meget almindeligt på mange populære turistmål, vi er selv blevet snydt flere steder.

Frustrationen man oplever, påvirker bare hele stedet og oplevelsen – det er super ærgerligt.

De værste scammere på Isla Holbox er uden tvivl taxachaufførerne, der suser rundt med turister i deres højlydte toptunede golfvogne.

Vi vidste vi havde et stykke vej til vores hotel på øen, så vi måtte benytte en af de mange ”taxier” der grådigt står og venter på færgernes ”fangst”.

Der er i øvrigt 2 færgeselskaber, der ankommer til øen. De ankommer forskudt hver 30. minut fra tidlig morgen til sen aften, med hver en kapacitet af 150-200 besøgende. (Så kan man vidst tale om at omfavne overturisme)

Taxierne har fint oversprayet priserne for de “zoner” de forskellige hoteller ligger i – for selv at bestemme prisen?!?

Vores pris for ”golftaxien” var 150 pesos hver vej til/fra vores hotel (ca 55 kr) for en 10-12 minutters køretur gennem mudder og oversvømmede gader.

Det var ikke noget vi blev meget ophidset over, men vi hørte på hotellet et andet par der havde betalt 200 pesos for samme tur. Og har læst på nettet nogle der blev snydt til 300 pesos for en meget kortere køretur.

Så hver obs på dette – undersøg evt. pris på forhånd, ved at spørge dit bookede hotel eller rejsebureau.

Taxier på Isla Holbox
(Læg også mærke til den store gule lastbil i baggrunden)

Uvenlige og smålige mexikanere

Vi anser alle mennesker for venlige og hjælpsomme, indtil andet bliver bekræftet.

Generelt er mexikanere et super hjælpsomt og smilende folk. Desværre har vi dog på denne rejse til Mexico været ude for både grådige og smålige mexikanere. Også på Isla Holbox.

LÆS OGSÅ: Stille forsvandt det skønne skildpadde paradis i Akumal, Mexico

Langs den smukke Holbox strand finder du ikke et eneste palmetræ. Ingen buske. Ingen naturlig skygge.

I stedet finder du stranden plastret til med de der permanent opsatte ”parasoller” med tørre palmeblade.
Mange af disse, ligger ud for smukke (og sikkert) dyre hoteller og du skal overhovedet ikke engang tænke på at sætte sig der, medmindre du selvfølgelig bor der.

Men hvis ikke du bor på et af disse hoteller, så skal du have pengepungen frem og betale for at få skygge.
Vi oplevede priser på 150-250 pesos (ca 55-90 kr) pr. solstol under skygge – så er den din hele dagen, men du kan ikke gå fra den, for så skal du betale på ny.

Med vores måde at være på stranden på, så ville dette blive en dyr affære – så vi sprang pænt over.

Dum oplevelse…

Vi så dog vores snit til lidt skygge under en palmeblads-parasol. Solstolen var helt i smadder og hotellet bagved stod kun med rå cementvægge. Jeg skulle bare lige sidde i skyggen (med mit skadede knæ) mens Kenneth tog en dukkert.

Men næ nej.

Der sad en flok – vi tror det var arbejdere på ”hotellet”, en af dem kom hen til os, snakkede på spansk, pegede på vores håndklæde vi havde lagt i skyggen til mig og pegede lige udenfor skyggen.

Vi prøvede at sige at det kun var for 10 minutter, men han blev ved. Vi måtte simpelthen ikke bruge skyggen!

Vi pakkede håndklædet sammen og vinkede pænt til dem.

Samtidig så vi at andre (der sikkert også troede de kunne få lidt skygge) sidde lige udenfor skyggen, i den bagende sol.
Mon han siger de skal rykke sig hver gang skyggen kommer for tæt?

Er mexikanerne venlige
Vi måtte simpelthen ikke bruge denne skygge!

Verdens nok mest intelligente myg bor på Isla Holbox i Mexico

Vi kan vidst godt sige, at hvis du bare skal have en lille smule ud af dine aftener på Isla Holbox, så skal der medbringes et godt stærkt myggemiddel.

Når solen er gået ned er det simpelthen spisetid for disse små blodsugende bæster og du skal være virkelig omhyggelig i at spraye myggemiddel på, for hvis du har misset en plet på dig, så finder myggene den.

Om dagen havde vi endda svært ved at sidde udenfor ved vores hotel, uden at blive spist. Vores vært havde hele tiden myggespray på sig og tilbød det til os ved enhver lejlighed.
(Der var ikke nogle problemer ved stranden)

Og du kan nok forestille dig hvilken klask-myg-fest, vi havde inden sengetid.

Men med så meget stillestående vand liggende overalt, så er det jo ikke underligt at det er et ”paradis” for de mange mange myg.

Biler på Isla Holbox

Tang i massevis

Om det blot var perioden vi var der, selvom det slet ikke skulle være sæson for det berygtede tang, så lå der alligevel en del lugtende og tangloppe-befægt tang rundt på strandene.

Selvfølgelig har de finere hoteller ansatte til at gå og feje tangen væk så stranden bliver fin og indbydende. Der hvor der ikke er disse hoteller, ligger der derimod en del. 

Det var ikke fordi det var et stort problem, men vi lagde da mærke til at det var der – både på stranden, men også i bunker rundt omkring. 

Det er et fænomen der ”hærger” rundt om i Mexico, dog mest på østkysten af Yucatan.

Meget tang på Isla Holbox
Tang på stranden

Et backpacker-hippie samfund i udvikling

Vi synes vi oplevede hashrygning oftere på vores rundrejse denne gang, end på vores andre rejser til Mexico. Så vi blev simpelthen nød til at google om det var blevet lovligt.

Og Google informerede os om, at fra juni 2021 blev det lovligt at ryge cannabis i Mexico.  

Det vil sige at det også er lovligt på Isla Holbox.

Sammen med cannabis friheden, er der på Isla Holbox også poppet en masse drugstores op i de små travle gader.

Mange unge mennesker har fundet ud til øen og slår sig løs, med de mange friheder der er skabt her. Det er desværre ikke kun i nattelivet, det er også på stranden i dagtimerne.

Det skal lige siges at vi mener der skal være plads til alle – vi har ingen fordomme omkring de mange forskelligheder vi er i verden.

KUN når de ikke til hensyn til deres medmennesker…

Drugstore

Du bemærker måske aldrig Isla Holbox’s udfordringer…

…hvis du ikke forlader dit hotel ved stranden.

På østsiden at Holbox byen, ligger der er nogle super smukke og indbydende hoteller direkte på eller lige overfor en rolig og smuk strandstrækning.

Turister der besøger dette område, kan nyde den smukke udsigt over stranden og havet, spise på hotellets restaurant og slappe af på deres liggestole på hotellets område og dem på stranden i hele deres ferie.

Alt sammen uden nogensinde at skulle bruge tid på mudrede spildevandshuller, høre på hurtigkørende fræser-taxier eller lugte til hashrøg.

Sådan er der nogen der fortrækker at holde ferie – og det skal de have lov til!

Udfordringen er dog stadig, at de rejsende er med til at skabe problemer.
Selvom de ikke er udsat for udfordringerne, som de ville være, hvis de boede i Holbox centrum eller ikke-strand-hoteller, så vil de desværre stadig bidrage til de affalds/spildevand/overturisme-problemer, der plager den lille ø.

Perfekt strand isla holbox

Er Isla Holbox værd at besøge?

Isla Holbox har engang været det uspolerede paradis, som vi også har skrevet om tidligere, men faktisk så synes vi ikke det er et paradis længere.

Om det er værd at besøge, skal vi ikke bedømme, men vi synes blot at du skal være opmærksom på ovennævnte udfordringer som du højst sandsynligt vil møde på din rejse.

Rigtig mange ønsker at besøge Isla Holbox og det er naturligvis fint – vi gjorde det selv.

Vi er her ikke for at pege fingre af nogen eller fratage nogens oplevelser. Vi håber bare at skabe lidt opmærksomhed omkring øen for, fra vores synspunkt, er den i et sort hul, den ikke selv kan komme op af.

Og ved dette lille opråb håber vi, at vi har gjort vores til, at også børn og børnebørn kan nyde en lille bid af det paradis som Isla Holbox i Mexico forhåbentlig kan blive igen.

LÆS OGSÅ:

Vi har været rigtig meget i tvivl om vi skulle udgive denne post. Vi ved den måske kommer til at ødelægge det romantiske billede mange har omkring Isla Holbox, men vi håber du synes om vores ærlige syn på øen.

Hvis du har spørgsmål til Mexico, Isla Holbox eller bare synes at denne post er brugbar, så skriv os en kommentar nedenfor – vi vil meget gerne høre fra dig. 

Del gerne denne post på din:

Find mere om skønne Mexico her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *