Thessaloniki – seværdigheder i Grækenlands næststørste by

På vores fantastiske rundrejse på Balkan, fandt vi nu os selv i Grækenlands næststørste by, Thessaloniki.

Både Spies og TUI har Thessaloniki på programmet og vi blev måske lidt nysgerrige på hvad denne havneby kunne og hvilke seværdigheder den kunne tilbyde.

Vi rejste fra Montenegro til Grækenland og tilbragte omkring 2 dage i Thessaloniki og hvis du ikke er taget på charterrejse med en af ovennævnte bureauer, så vil vi sige at 2-3 dage er nok.

Selvfølgelig, hvis du er afsted på charter, så er det godt at der er en masse spændende ture ud af byen, som vi absolut vil anbefale, du tager et kig på.
Vi har givet nogle forslag længere nede i artiklen.

Efter 2 dage i byen, for vores vedkommende, tog vi en uges kør-selv tur i det nordlige Grækenland for at se nærmere på Edessa, Mount Olympus (du ved, der hvor den mægtige Zeus bor) og ikke mindst fascinerende Meteora.

(Denne post kan indeholder reklamelinks <– hvad er det?)

Disse Thessaloniki seværdigheder bør ses

Det Hvide Tårn

Lad os starte denne liste med Det Hvide Tårn, byens vartegn.

Dette ikoniske monument ligger helt strategisk perfekt lige på havnepromenaden.

Tårnet blev i Ottomanernes tid brugt som fængsel, hvor der dengang også var en stor ydermur rundt om tårnet. Mange fanger blev tortureret og halshugget her og tårnet fik også øgenavnet; Det røde tårn eller Blodtårnet.

Omkring et år efter grækerne generobrede byen i starten af 19-hundredetallet, blev tårnet omdøbt til det navn vi kender i dag; Det Hvide Tårn.

I dag er Det Hvide Tårn et museum hvor du kan se historien fra det Romerske Imperium og frem til i dag.

Du har også mulighed for at komme til tops i tårnet og få en panorama udsigt over byen, bugten og måske endda helt til Mount Olympus.  

Det Hvide tårn Thessaloniki
Thessaloniki seværdigheder

Kom med på eventyr!

Tilmeld dig vores rejseunivers, hvor vi skriver om rejser, oplevelser, udfordringer på rejser og mange andre spændende rejserelateret ting.
Vi rejser ud 2-3 gange om året i et par måneder til forskellige steder i verden.
Så kom med ud på eventyr!

Havnepromenaden i Thessaloniki

Jeg tror ikke at man på nogen måde, kan komme uden om at tage en gåtur ned af havnepromenaden i Thessaloniki.

Den ca 5 km lange promenade giver mulighed for at sætte sig og nyde noget koldt eller noget lækkert græsk mad på en af de mange caféer eller restauranter der ligger langs vejen.  

Udover caféer og restauranter ligger der også en masse parker og pladser på strækningen, som lige er et besøg værd (specielt hvis du rejser med børn) og husk også at komme ned og hils på statuen af Alexander den Store, han står ikke langt fra Det Hvide Tårn.

Thessaloniki seværdigheder
Alexander i Thessaloniki

Galerius monumenter

Caius Galerius Valerius Maximianus var romersk kejser i 305-311 og var en smule magtsyg, så han fik bygget disse monumenter:

Galerius Rotunda; blev bygget i år 306 og har stået med de samme mursten i alle disse år.

Rotundaen blev oprindeligt bygget som Galerius´ mausoleum, men da han blev begravet i Serbien, stod Rotundaen tom i flere årtier. Senere blev det til en kirke og tilmed en moské.

I dag står den som et smukt monument fra en tid, der var engang.

Galerius buen; det er ikke meget som står tilbage af denne storslået bue.

Den blev rejst som en hyldestsejr til Galerius.

Med kun 125 meter fra Rotunden har de engang været forbundet. De sidste rester der er tilbage fra denne buegang har nogle fantastiske og meget indlevende relieffer.

Galerius buen Thessaloniki
Rotunda Thessaloniki seværdigheder

Kirker i Thessaloniki

Hvis du som os, godt kan lide at kigge indenfor i forskellige kirker rundt om i verden, så bør du helt sikkert tage et kig på disse kirker:

  • Agios Dimitros,Thessaloniki’s mest berømte kirke. Den vigtigste helligdom dedikeret til Saint Demetrius, skytshelgen for Thessaloniki. Den er en del af de palæokristne og byzantinske monumenter i Thessaloniki der er på listen over UNESCOs verdensarvssteder siden 1988.
  • The Church of the Acheiropoietoser, en byzantinsk kirke fra det 5. århundrede. Acheiropoietos er ud fra dens mursten og mosaikker blevet dateret tilbage til ca. år 450–470.
  • Agia Sofia, bygget i det 8. århundrede og baseret på Hagia Sofia i Konstantinopel (som idag er Istanbul i Tyrkiet). En af Thessalonikis mest imponerende byzantinske kirker! Og er også på UNESCOs Verdenarvsliste.
  • Agios Nikolaos Orfanos, det byzantinske tempel fra det 14. århundrede er en af Thessalonikis smukkeste kirker. 
  • Church of Saint Paul the Apostle, super smuk kirke, beliggende på en bakke i distriktet St Paul, dominerer den majestætiske kirke dedikeret til Nationernes Apostel, lige over apostlen Paulus’ Hellige Vand.
Agia Sofia Thessaloniki
Kirke Thessaloniki seværdigheder

Er du til museer?

Hvis du er ekstra meget interesseret i historie og generelt til museer, så er den græske historie bestemt noget for sig selv og derfor skal museerne også med på listen over seværdigheder i Thessaloniki, der er at opleve.

Byen har rigtig mange museer, men her har du et par stykker af de mest spændende:

  • The Archaeological Museum, et af de største museums i Grækenland. Det udstiller artefakter fra de forhistoriske, arkaiske, klassiske, hellenistiske og romerske perioder, for det meste fra byen Thessaloniki, men også fra regionen Makedonien generelt.
  • The Museum of Byzantine Culture, her kan du finde mere end 3000 artefakter, smykker og mosaikker fra det byzantinske imperium.
  • The Olympic Museum, museets formål er at indsamle, bevare, registrere og etablere idrætshistorien og at fremme den på et aktivt og levende sted. Så dette er stedet, hvis du vil vide alt om de olympiske leges historie, fra oldtiden til i dag.
  • The War Museum, har en god samling af græske våben, medaljer og uniformer. Museets mission er at hjælpe med at bevare militærhistorisk hukommelse og arv i det nordlige Grækenland.
Oplev Thessaloniki seværdigheder

Bydelen, Ladadika

Bag ved færgeterminalen finder du det super hyggelige historiske kvarter, Ladadika. Tidligere var kvarteret bosted for mange jøder og kvarteret var et kaotisk handelsdistrikt.

I dag er det er hyggeligt kvarter med brostensbelagte gader med restauranter, butikker og caféer. Om aftenen/natten forvandler det sig til stedet hvor du går i byen på det græske ”ouzeri” (slags værtshuse) eller på de mange barer i området.   

Ladadika Thessaloniki
Ladadika del Thessaloniki

Ana Poli, den gamle by i Thessaloniki

Vi kom desværre ikke selv op til denne bydel, men har senere fået af vide at det absolut godt kan betale sig.

Ana Poli er betragtet som det historiske center. En stor brand hærgede i 1917 byen, hvor kun Ana Poli blev bevaret.

Hvis du har tid, så tag en tur rundt i de brostensbelagte gader, med de farverige huse og den unikke atmosfære.

Nyd atmosfæren på en af de mange pladser i Thessaloniki

Thessaloniki indeholder en del parker og pladser rundt om i byen. 

Gør som de lokale og tage en plads i solen og nyd atmosfæren. 

Den mest berømte plads i Thessaloniki er Aristoteles-pladsen.

Aristoteles-pladsen er hovedtorvet i Thessaloniki og er beliggende i centrum lige ved byens havnefront.

De tolv bygninger, der udgør Aristotelous-pladsen, har været fredede bygninger i Den Hellenske Republik siden 1950.

Pladser i Thessaloniki
Oplevelser i seværdigheder Thessalonki

Seværdigheder udenfor Thessaloniki 

Som vi nævnte i starten, vil vi også lige slå et lille slag for at komme ud og opleve området omkring Thessaloniki.

Der er bestemt nogle interessante områder ikke langt fra byen.

Vi lejede selv bil og tog ud på roadtrip i det nordlige Grækenland. Det var fantastisk.

Du kan læse mere om vores eventyr her, hvor vi kom lige i høst-tiden af kirsebær og ferskner. Vi gik på rov i store plantager, som du helt sikkert også vil komme forbi.

Vi badede i de termiske bade og så flere forskellige vandfald i og omkring Edessa. Vi fik vandret på Olympen og badede i de små vandfald nær Dion. Og ikke mindst, så oplevede vi det fantastiske landskab og klostrene i Meteora. 

Hvis ikke du er meget for at køre selv i Grækenland, så kan alle ovenstående seværdigheder tages som udflugter fra Thessaloniki.

Se f.eks nedenfor ture som vi har fundet på GetYourGuide – vores foretrukne tur-arrangør.

(reklamelink)

Lidt historie om Thessaloniki

Du er her formentlig kun for at finde de bedste seværdigheder i Thessaloniki, men vi synes også du skal have lidt viden og historie om byen.

Thessaloniki er i dag Grækenlands andenstørste by med ca 1 mio indbyggere og den største by i regionen Centralmakedonien.
(Som er hele den nordlige del af Grækenland)

Og hold da op en historie den har.

Det hele starter et par hundrede år før vores tidsregning, i den antikke verden. Her grundlægger Kong Kassander byen i 315 fvt. og navngiver den efter sin hustru, Thessalonika.

Byen har, på grund af sin vigtige geografiske placering, siden sin grundlæggelse været en vigtig brik for Romerne, Byzantinerne, Ottomanerne og under den græske uafhængighedskrig i 1821.

Senere, under 2. Verdenskrig, blev byen igen et vigtigt mål for Italien og Tyskland.

Thessaloniki seværdigheder

I 1917 blev byen ramt af en kæmpe brand som nævnt tidligere.

Næsten 250.000 mennesker stod uden hjem efter branden, som efter sigende startede i et køkken uden opsyn.

Byen blev herefter indrettet i en mere moderne europæisk stil med lige gader, åbne pladser og alléer.

Byen har været vidne til et væld af magtskifter blandt konger, kejsere og kaliffer. Byens seværdigheder bærer præg af den lange og interessante historie og det er bare med at komme rundt og se så meget man kan nå.

Vi håber helt bestemt at du kan bruge denne guide til at komme rundt og opleve Thessalonikis seværdigheder.
Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller bare synes at denne artikel var nyttig, så skriv os en kommentar nedenfor – vi vil meget gerne høre fra dig.

Vidste du at...

Når du køber noget igennem vores links, støtter du os med en lille kommision.
Det har ingen betydning for din pris overhovedet… så vil du støtte os?

(F.eks hvis du bruger nedenstående reklamelinks)

Find mere om skønne Grækenland her:

Meteora Grækenland

Meteora – Et helt unikt landskab

På vores roadtrip i det nordlige Grækenland fandt vi et helt unikt og specielt område; kaldet Meteora.  På lodrette klipper af sandsten er der bygget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *