Eventyr og seværdigheder i det nordlige Grækenland

Efter at have udforsket Grækenlands andenstørste by, Thessaloniki, havde vi brug for at komme ud og se hvad det nordlige Grækenland ellers kunne tilbyde af seværdigheder – og vi fandt derfor os selv på et lille roadtrip på en uges tid.

Mange tager til Thessaloniki for at tilbringe en uge eller 14 dage, på et lækkert hotel nær strand med god buffet.

Dette er normalt ikke måden vi rejser på. Selvfølgelig har vi gjort det, når vi sådan rigtig holder ferie, men på mange af vores rejser har vi vores job med på tur og arbejder på vejen.

Det var også, hvad vi gjorde på denne rejse og vi boede derfor inde midt i Thessaloniki i en lejlighed, hvorfra vi havde brug for at komme ud og opleve mere.

Og vi kan bestemt godt anbefale at komme ud og opleve seværdighederne i det nordlige Grækenland.

(Denne post kan indeholde reklamelinks <– hvad er det?)

Seværdigheder i Grækenland

Kom med på eventyr!

Tilmeld dig vores rejseunivers, hvor vi skriver om rejser, oplevelser, udfordringer på rejser og mange andre spændende rejserelateret ting.
Vi rejser ud 2-3 gange om året i et par måneder til forskellige steder i verden.
Så kom med ud på eventyr!

Grækenland er og bliver et af historiens mest spædende lande med de mange historiske seværdigheder fortiden har efterladt rundt omkring i landet. Hvilket betyder, at det ikke kun behøver at være hovedstaden, Athen og de smukke græske øer der tiltrækker opmærksomhed.

Det nordlige Grækenland har bestemt også en masse at byde på.

Du er velkommen til at gøre os kunsten efter. Vi har nedenfor beskrevet, hvad der er at opleve i de forskellige byer vi kører til, samt vi har også linket til de hoteller vi brugte på vores lille kør-selv tur.

Hvis ikke du er meget for at køre selv i Grækenland, så kan nogle af de beskrevne seværdigheder tages med udflugter fra Thessaloniki, find turene nederst på siden.

Det spiselige Grækenland

Ruten oppe i det nordligste Grækenland var det mest indbydende – både for øjnene og smagsløgene.

Langs ruten var der de lækreste kirsebær. I massevis!

Vi var der i starten af juni og det var lige tiden hvor farmerne høstede, så de kørte på vejene med deres ladvogne fyldt med stablede kasser der indeholdte store, sort-røde, super lækre kirsebær.

Og som man jo kan, når man er i egen bil; så blev vi jo lige nødt til at gøre hold i vejsiden for at smage nogle. Vi kunne ikke dy os – de SÅ virkelig gode ud!

Og det var de også!

Derudover var det også ved at være tid for ferskerne/nektarinerne til at blive høstet. De var også kæmpestore, lækre og fyldt med en masse lækker frugtkød. Også disse måtte vi lige snige os ind og nuppe et par stykker af.

Vi var vidst lidt på rov, som man ville sige på godt dansk.

Kirsebær seværdighed Grækenland
Kirsebær Seværdighed Grækenland
Fersken i Grækenland

Makedonien i Grækenland

Når du kører i det nordlige Grækenland, kan du blive forvirret over regionsskilte; de fortæller nemlig at du kører rundt i Makedonien.

Noget vi blev en smule forvirret over og lige måtte google for at få en forklaring på.

Det viser sig at Makedonien har 4 måder at være inddelt på, som du kan læse her til højre.

Makedonien i Grækenland

Ruten rundt på 600 km

Vi havde tre områder i det nordlige Grækenland som vi havde læst os frem til, indbyder til lækre seværdigheder, så vi tog dem som tre ophold på vores lille roadtrip.

Så efter at have forvildet os ud af Thessalonikis gader, vendte vi snuden mod vest og kørte første strækning mod Edessa.

Fra Edessa kørte vi sydpå til mægtige Meteora og sidste strækning, blev til det mægtige bjerg, Olympen. Derfra kørte vi mod Thessaloniki igen, for at aflevere bilen.

Det blev en køretur på omkring 600 km og vi fik set rigtig mange af det nordlige Grækenlands seværdigheder

Grækenlands infrastruktur var super, vejene var pæne og det var muligt at finde rundt – vi havde blot vores GPS på vores smartphone og vi fandt seværdigheder og hoteller uden problemer.

Kørsel i Graekenland

Fantastiske seværdigheder i det nordlige Grækenland

Vores anbefaling til seværdigheder der er at finde på ruten – er disse 7 oplevelser:

  1. Pozar Termiske Bade
  2. Edessa
  3. Meteora
  4. Arkæologiske område ved Dion
  5. Orlias Stream
  6. Olympen
  7. Kloster Agios Dionysios af Olympus
Pozar Termiske Bade
Koldt Gys

Edessa er en fin lille hovedby med omkring 20.000 indbyggere. Byen blev grundlagt for over 3000 år siden og er af grækerne kendt for “vandbyen” eller “byen på vandet”. Edessa vandfaldet tiltrækker rigtig mange turister med sin fine lille have med en masse små vandfald.

Det største vandfald falder omkring 25 meter og selve parken og udsigten til vandfaldet er gratis, men hvis du ønsker at komme ind under vandfaldet i en grotte med flotte stalagmitter og stalagkitter koster dette 1 € pr. person.
(Til info: det er meget trægt inde i grotten)

Flotte Edessa
Vandfald
Kenneth og Vandfald
Edessa grotte

Mægtige Meteora

Dette sted fortryllede os fuldstændig.

Det var helt fantastisk at køre på et fladt langt stykke mod Meteora, hvorefter landskabet ændrede sig totalt. Store stenklipper bryder frem og skaber en helt anden verden.

Vi valgte at bo helt tæt på denne fænometastiske verden på Guesthouse Vavitas (reklamelink), hvorfra vi havde udsigt til de enorme og mystiske klipper.

Området er på UNESCOs Verdensarvliste og har huset mennesker for mellem 50.000 – 5.000 år siden. Der er fundet menneskeskabte artefakter rundt omkring i hulerne. Det er yderst fascinerende.

Derudover er der at finde 6 klostre på toppen af klipperne. Der har oprindelig været 24 klostre. Det er muligt at komme ind i de 6 klostre, hvoraf kun et af dem er et nonnekloster.

Det koster 3 € pr person at komme ind i hvert kloster. (2021)

Hvis du er yderligere interesseret i Meteora kan du læse hvordan Meteora fortryllede os her.

Klostre i Meteora
Seværdighed i Meteora
Udsigt Meteora
Meteora Grækenland

Seværdigheder langs Grækenlands kyst

Fra Meteora kørte vi ud mod badebyen Leptokaria, hvor vi indlogerede os på Hotel Dimitria. (reklamelink)

Det arkæologiske område ved Dion var med på vores liste over seværdighederne vi skulle opleve.

Dog må vi indrømme at vi ikke var super imponeret over stedet. Vi havde sat os op til noget af en oplevelse, men når vind og vejr har haft fat i området i flere tusinde år, så er der bare meget lidt tilbage og vi havde svært ved at holde begejstringen oppe.

Det var et fint sted, med en masse historie. Vi var nok mest imponeret over badeanstalten med de flotte mosaiker.

Det kostede 8 € pr. person at komme ind i Dion 

Seværdighed Dion
Seværdigheder Grækenland
Dion Grækenland
Mosaiker Dion

Orlias Stream kom vi også forbi.

Ikke langt fra Dion, kunne vi få en svømmetur i det reneste smeltevand ved Orlias Stream, hvor et lille vandfald udgør en lille fin oase.

Det er helt gratis og også smule svært at finde, men 100% ren natur.

Du parkerer blot i vejkanten og går 100 meter ned af en lille grusvej, så finder du Orlias Stream.

Vandet er isnende koldt, men en rigtig fin oplevelse.

Kolde Orlia
Orlias Stream

Et visit hos den mægtige Zeus

Vi havde set frem til et lille hike på selveste Olympen.

Olympen, vi kender fra Herkules og den græske mytologi, som er hjemsted for de græske guder og ikke mindst, den store Zeus. Bjerget findes virkelig og er faktisk Grækenlands største bjerg.

For at bestige Mount Olympos kører man til startstedet, Litochoro. Det er en fin stor parkeringsplads, hvor der er toiletter og en restaurant.

Derfra kan man vælge at gå mod toppen eller man kan også gå nedad mod klostrene i området.

Efter at have taget en lille tap op af bjerget, sammen med rigtig rigtig mange andre, valgte vi at gå modsat.

Der var simpelthen så mange mennesker, der ville op, så vi valgte i stedet at tage turen nedad mod klostrene.

Naturen var fin, men ikke andet end at gå i de danske bøgeskove.

Parkering ved Olympus

Lidt skuffet…

Så vi var endnu engang ikke super imponeret. Det kan godt være vi valgte forkert, ved at skippe at gå med alle de andre ”får” op ad bjerget, men vi er simpelthen ikke fan af så store mængder mennesker (med mindre vi er til koncert eller andre steder, hvor vi er forberedt på det)

Og for at sætte prikken over iét; Klostret Agios Dionysios på Olympus, som vi kom forbi på vores rute, kunne vi ikke komme ind i, fordi der var ved at blive filmet noget julekalender (tror vi, de havde i hvert fald nissetøj på)

Så alt i alt var det en lidt skuffende dag.

Well, i det mindste fik vi vandret på Olympen, men vi fik ikke ”hilst” på Zeus. Som vi i øvrigt senere har læst; at det er noget af en bedrift, at komme helt til tops på det 2900 meter høje bjerg.

Olympen Grækenland
Hike på Olympen

Hvis du kommer forbi Olympen, håber vi at du får en lidt bedre oplevelse. Næste gang, tror jeg i hvert fald, vi vil forberede os på at komme hele vejen til tops. Det er en anden rute og forhåbentlig ikke så crowded.

Vi har trods alt besteget et af Guatemalas højeste bjerge, så burde vi også kunne komme til tops på Grækenlands højeste bjerg.

Tilbage til Thessaloniki

Hvis du har mulighed og tid til at tilbringe et par dage ved vandet, så er der nogle lækre badebyer langs kysten tilbage mod Thessaloniki, som kunne blive en perfekt afslutning på et lille roadtrip.

Vi måtte desværre tilbage til Thessaloniki for at aflevere bilen, da vi dagen efter havde et tog vi skulle nå mod Athen.

Hvis ikke du ikke at køre selv, så kan du her finde eksempler på nogle af turene som vi har fundet på GetYourGuide – vores foretrukne tur-arrangør.
(reklamelink)

Vi håber at du kan bruge denne lille roadtrip guide med seværdigheder i det nordlige Grækenland, til at kunne få nogle fantastiske oplevelser .
Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller bare synes at denne artikel var nyttig, så skriv os en kommentar nedenfor – vi vil meget gerne høre fra dig.

Del gerne denne post på din:

Find mere om skønne Grækenland her:

Meteora Grækenland

Meteora – Et helt unikt landskab

På vores roadtrip i det nordlige Grækenland fandt vi et helt unikt og specielt område; kaldet Meteora.  På lodrette klipper af sandsten er der bygget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *