Oplev dykning og snorkling på Koh Tao og lokale fiskere som skaber undervandsmagi

Da vi er kæmpe fortalere for at passe på vores verdenshave, så var mine oplevelser på Koh Tao i Thailand en skøn øjenåbner.

Ikke nok med at jeg kom ud og så livet under havets overflade. Men at se at det trives og der arbejdes på at gøre marinelivet attraktivt igen, var så skønt at se.

Men med en ø som Koh Tao, som både har et ry for at være Thailands bedste dykkersted OG være en ø, hvor beboerne lever af fiskeri, måtte der jo komme en strid.

Fiskerne fiskede hvor dykkere og snorklere nød det smukke marineliv.

Dette måtte der laves om på og i 2020 gik foreningerne sammen. De fandt en løsning på hvordan øen stadig kan være det dykker -og snorkelparadis som det er kendt for og hvor fiskeriet kunne fortsætte uden at komme i cambolage.

Læs endelig med, for jeg kom med ud for at hjælpe…

LÆS OGSÅ: Oplev bæredygtig turisme på tre thailanske øer – Koh Tao, Koh Phangan og Koh Samui

Reklame: Jeg oplevede Koh Tao på en pressetur arrangeret af Turistorganisationen Amazing Thailand.
RejseKompasset giver naturligvis altid egne indtryk og meninger, så tekst og billeder er 100% vores egne.

Dykning og snorkling ved Koh Tao Thailand

Hvor ligger Koh Tao?

Men først bliver vi lige nødt til at vide hvor Koh Tao ligger.

Den lille ø på omkring 21 km2 er beliggende i Thailandbugten omkring 70 km ud for Thailands østkyst. Den tilhører provinsen Surat Thani og er en del af øgruppen der også indeholder Koh Phangan og Koh Samui. 

Øen er omgivet af smukke koralrev og klart vand. Dette gør den ikke kun til et sandt øparadis, men også et er de bedste steder for snorkling og dykning i Thailand.

Sådan kommer du til Koh Tao

For at komme til Koh Tao er den mest almindelige måde at tage en kombination af fly og færge.

Ruten jeg tog var med fly til Bangkok og derfra videre med indenrigsfly til Koh Samui. Den tager cirka en time.

Du kan selvfølgelig lave en kombirejse med Koh Samui og Koh Tao, eller måske også tage Koh Phangan med.

Fra Koh Samui sejler der nemlig flere forskellige selskaber med kurs mod Koh Tao, men ruten tager dig med på et stop ved Koh Phangan.

Der er næsten to timer imellem Koh Samui til Koh Tao inkl. stop ved Koh Phangan. Ellers kun en time mellem Koh Tao og Koh Phangan og 25 minutter imellem Koh Phangan og Koh Samui.

Dette er selvfølgelig den hurtigste og muligvis også den dyreste rute.

Et økonomisk alternativ kunne også være at tage bus eller tog fra Bangkok til Surat Thani og derfra med båd ud til øerne, men vil naturligvis tage meget længere tid.

TIP: Medbring endelig søsygepiller, for turen på vandet kan være ret gyngende.

Båden der sejler mellem øerne - thailand

Kom med ud på eventyr

Tilmeld dig vores rejseunivers, hvor vi skriver om rejser, oplevelser og udfordringer og mange andre spændende rejserelateret ting.

Fiskeri og undervandsaktiviteter i samarbejde

Med en ø som Koh Tao, hvor øens beboere dagligt lever af de fisk der bliver fanget, men samtidig har et ry for et af Thailands bedste dykkersteder, så skulle der jo komme en strid.

Begge parter ønsker jo at drage fordel af det fantastiske marineliv, der omgiver øen.

Så der kom et behov for at finde en balance mellem fiskeriaktiviteter og dykning/snorkling på Koh Tao,  for at sikre bæredygtighed og beskyttelse af øens marine økosystem.

Kom med ud og se hvordan fiskeriindustrien har fremmet havmiljøet omkring Koh Tao

På rejsen med Amazing Thailand, som blev til for at gøre opmærksom på bæredygtig turisme på Koh Tao (og de to andre øer), møder vi Ding.

Fiskeren Ding er næstformand i fiskeriforeningen og råder over øens ca. 40 fiskerbåde. Han står entusiastisk foran sit board og fortæller om løsningen på uoverensstemmelserne.

Fiskeren Bing fortæller om fiskeri og snorkling på Koh Tao

”Fiskehuse”. Eller ”palme-siv” ville jeg nok kalde dem. De bliver bygget ude på havet cirka 2-5 km længere ude end hvor dykkere og snorkelfolket nyder marinelivet.

Og jeg (samt mine medrejsende) skal da ud og se hvordan disse huse fungerer i praksis.

Så mens de andre både er fyldt med turister, dykkere og deres udstyr, så er vores fyldt med lange bambusstokke og en god bunke palmeblade.

Der bliver skævet lidt til os.

Bæredygtig fiskeri i Thailand
Bæredygtig fiskeri på Koh Tao

Et godt stykke fra land, begynder fiskerne ombord at måle dybden, så de rigtige højder kan laves. Dernæst bliver de lange bambus smidt i havet, efterfulgt af reb med palmeblad efter palmeblad indtil der til sidst bliver bundet en betonklods i for enden af rebet.

Betonklodsen synker til bunds og trækker de mange palmeblade efter sig og til sidst trækkes bambusstokkene ned. De står dog lige med en meter over vandet, så fiskerne kan se hvor deres nye ”fiskehus” (eller palmesiv), står. 

Palmeblade kommer i vandet
Fiskehus på havet

Et fiskeprojekt der har givet gevinst

Projektet med fiskehusene startede i 2020 og resultaterne har vist sig at være rigtig gode.

Indtil videre er der omkring 15 steder rundt omkring Koh Tao, hvor disse små “palme-siv-skove” står og tiltrækker fisk. “Sivene” fungerer som ynglepladser og sikkerhed for forskellige fiskearter, som igen tiltrækker andre arter og skaber mikro økosystemer.

Ikke nok med at flere fiskebestande er vendt tilbage til øen – deriblandt tunen, som er vendt tilbage efter 20 år. Så er de også stolte af at flere bardehvaler er vendt tilbage til området.

Ved at flere fiskearter er kommet tilbage, er marinelivet dermed vokset.

En super fin og bæredygtig måde at gøre livet og hverdagen nemmere for fiskerne. Alternativet var nemlig at de skulle længere ud på havet og dermed bruge mere tid og mere brændstof til båden.

Tag med ud på en bæredygtig oplevelse og få hele historien.

Kontakt Best (rigtige navn er Trinai Bhanusiriyawatra) fra GO by the Glory 

Med i oplevelsen får du også frokost på båden, en tur ind til Koh Nang Yuan, samt en snorkeltur.

Flotte fisk ved snorkling i Koh Tao
Under vand snorkling på Koh Tao

Dykning og snorkling på Koh Tao 

Koh Tao er verdenskendt som et af Thailands bedste dykker –og snorkelsteder.

Så øen tiltrækker dykkere og snorkelfolk fra hele verden på grund af sit flotte turkisblåt vand, fantastiske koralrev og det rige marineliv.

Dykkerstederne omkring Koh Tao byder på en bred vifte af oplevelser, lige fra farverige koraller til tropiske fisk, søheste, havskildpadder og revhajer.

Nogle af de mest populære dykkersteder er Chumphon Pinnacle, Sail Rock og Shark Island, da de ligger et godt stykke fra land.

Når det kommer til snorkling, er der også mange steder omkring Koh Tao, hvor du kan udforske det fantastiske marineliv. Mango Bay, Tanote Bay og Japanese Garden er f.eks. nogle af de mere populære snorkelsteder.

Jeg var selv en tur ude forbi Japanese Garden på ovenstående tur og det var et fint sted. Der var stadig nogle få farverige koraller og de flotte eksotiske fisk var vældige nysgerrige, så de kom helt tæt på.

Snorkling og dyning på Koh Tao
Nysgerrige fisk ved snorkling ved Koh Tao

Der er mange dykker- og snorkelture tilgængelige fra Koh Tao, der giver dig mulighed for at udforske forskellige dykkersteder og snorkelspots omkring øen.

Se evt. også disse ture fra Get Your Guide

(reklamelink)

Gode dykkerresorts på Koh Tao

Som jeg efterhånden har skrevet rigtig mange gange, så er dykning og snorkling ved Koh Tao noget af det bedste i Thailand. Der er derfor et bredt udvalg af fantastiske dykkercentre på øen, der tilbyder forskellige dykkerkurser og dykkeroplevelser.

De fleste dykkercentre på Koh Tao er dog koncentreret omkring Mae Haad og Sairee-området.

Jeg boede på det populære Ban’s Diving Resort, som er et af øens mest anerkendte dykkercentre. Hvis du overvejer dette som din base for dit dykkerophold, så er du i trygge hænder.

Resortet er et helt lille dykker samfund, med 270 værelser og luksus villaer, fem pools, flere restauranter og dykkerinstruktører fra hele verden.

Der kan tages flere forskellige dykkercertifikater og så tilbyder de også dykkerundervisningen til børn ned til 8 års alderen.

Priserne ligger fra ca. 500 dkr for en dag med basis træning og en tur på revet til et stort PADI Divemaster kursus til næsten 6000 dkr (2023)

Ban´s diving resort på koh tao i thailand

Derudover kan du også finde mindre, men stadig 5* dykkercentre på øen. Som f.eks Sairee Cottage Diving, Crystal Dive Resort, Assava Dive Resort og mange flere.  

Alle disse dykkercentre kan tilbyde et bredt udvalg af begynder-dykning til PADI-certificerede kurser, inklusive Open Water Diver, Advanced Open Water og Divemaster.

Så uanset om du er en nybegynder, der ønsker at lære at dykke, eller en erfaren dykker, der ønsker at opgradere. Eller evt. bare ønsker at udforske de bedste dykkesteder på Koh Tao, så vil du finde et dykkercenter, der passer til dine behov.

Derfor har jeg ikke selv et dykkercertifikat…  

Du kan tro jeg kiggede langt efter dem i poolen på Ban´s Diving Resort, der var ved at lære at dykke.

Jeg ELSKER havet og jeg har hele mit liv drømt om at komme ned og svæve mig igennem det store blå, mens flotte farverige fisk lurede på mig og spændende havdyr kom snigende bagfra.

Men desværre har skæbnen forbandet mig med astma.

Jeg har forsøgt at kontakte mange fagfolk i håb om at jeg kunne snige mig igennem et svagt led, men nej, der er ikke noget at gøre. Ingen vil give mig grønt lys, selvom jeg er velmedicineret og meget sjældent har anfald. 

Så jeg behøver ikke at fortælle at jeg er en ivrig snorkler – den havde du nok regnet ud.

Og selvom jeg ikke har oplevelser fra dybderne, så har jeg alligevel oplevet hvidhajer i Australien, set noget af et pænt Great Barrier Reef, svømmet med havskildpadder på Maldiverne m.m. Listen er ikke lang, men der arbejdes på den.

Jeg snorkler i Thailand

Nogle gode råd til hvordan du kan være med til at passe på havet og dets mange fascinerende indbyggere

Vi skal forsøge at undgå engangsplastik. Brug istedet genanvendelige alternativer, som stofposer og genopfyldelige vandflasker.

Lad være med at smide affald i naturen eller på strande, det ender mange gange i havet og havdyrene og fuglearter lider under det.

Støt organisationer der arbejder for at beskytte havet og dets økosystemer. Som f.eks. 4Ocean (reklamelink), dem støtter vi selv og er store fans af deres arbejde.

Hjælp selv med at få ryddet lidt op på strandene og i vores natur. Det behøver ikke være sækkevis, men lidt hjælper også. Kender du f.eks. World Clean Up dag? Vi holder dem også herhjemme i Danmark. Læs mere her og tilmeld dig og evt. børnene til en god dag/sag. 

Hvis du er betaget af fiskeri eller dybhavsfiskeri, så husk at følge reglerne for bæredygtig fiskeri og overhold størrelsesbegrænsninger samt fangstbegrænsninger, for at bevare fiskebestandene.

Koraller knækker let, så undgå at røre eller stå på dem under dine snorkel -og dykkerture for at bevare skønheden i dykker- og snorkelparadiset. Hverken med eller uden dine svømmefødder.

Lær om havets økosystemer, hvilke trusler de har og hvordan du kan gøre en forskel. Del derefter din viden for at øge kendskabet. Vi må nemlig alle tage vores del i at beskytte vores verdenshave.

Vi håber at denne post om de lokale fiskere der sikrer verdensklasse dykning og snorkling ved Koh Tao, kan hjælpe dig med at få en god oplevelse på øen.
Hvis du har spørgsmål til Thailand, Koh Tao eller blot  finder denne post brugbar, så skriv os en kommentar nedenfor – vi vil meget gerne høre fra dig.

Del gerne denne post på din:

Find flere posts om fortryllende Thailand her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *