Oplev bæredygtig turisme på tre thailandske øer – Koh Tao, Koh Phangan og Koh Samui

Thailand er ikke lige det land vi tænker på når vi tænker på bæredygtig turisme. Men da det er danskernes foretrukne oversøiske rejsemål må vi alle være med til at reducere det aftryk vi sætter – også på vores rejser.

Start juni 2023 blev jeg (Christina) inviteret ud til tre af Thailands smukke øer for at blive klogere på Thailands kamp om bæredygtig turisme og gerne helt kulstof neutral turisme.

Reklame: Rejsen er arrangeret som pressetur af Turistorganisationen Amazing Thailand.
Vi giver naturligvis altid vores egne indtryk og meninger, så tekst og billeder er 100% vores egne.

Sammen med fire andre pressefolk fra Skandinavien og en fra Letland, går turen til Koh Tao, Koh Phangan og Koh Samui i Thailandbugten.

Vores mission er at se om vi kunne opleve Thailand uden kulstofudledninger – altså om Thailand kan tilbyde kulstof neutral turisme.

Tre thailandske øer med bæredygtig turisme

Som et populært turistmål med sine betagende strande, frodige regnskove og historiske templer har Thailand erkendt vigtigheden af at udvikle en bæredygtig turisme.

Hvilket vi er meget fan af!

Har vi ikke alle oplevet lidt for meget skrald og plast liggende i både havet, langs strandene og rundt i byer?
Vi ved godt at det er en meget langsommelig proces. Men dét at organisationer og turistbureauer går sammen og skaber turisme-interesse omkring emnet, er et skridt i den rigtige retning.  

På vores rejse, der har bæredygtig turisme i Thailand som fokus, vil vi komme forbi nogle af de vigtigste aspekter af bæredygtighed. Vi vil nemlig se på nogle af de initiativer der er blevet taget, for at skabe en mere bæredygtig og kulstof neutral fremtid i landet.

Den største synder er selvfølgelig flyrejsen… indtil videre…

Vi kan ikke komme udenom at, når vi snakker om bæredygtig turisme, så er det bedst at holde sig fra flyrejser.

Eller er det?

Ja, lige nu ser det ikke godt ud, men vi skulle have benzinbiler før vi fik el og hybrid biler. Derfor bliver vi nødt til at flyve, så flyfabrikanterne kan udvikle på de store jernfugle.

Vidste du f.eks at det første el-drevne fly allerede har taget en tur rundt om jorden?
Der bliver udviklet og tænkt bæredygtigt hele tiden – også indenfor flyindustrien.

Hvis vi alle stopper med at flyve, så går udviklingen i stå. Fra den første benzindrevne bil kørte på de støvede veje til det første motordrevne fly var i luften gik der næsten 20 år.

Giv det et par år endnu, så er vi nok bedre på vej.

Faktisk åbnede SAS op 2. juni i år (2023) til at du kan reservere pladser på deres første elfly der har afgang i 2028. Skal du med – så få reserveret din plads her.

Fly til Thailand

Kom med ud på eventyr

Tilmeld dig vores rejseunivers, hvor vi skriver om rejser, oplevelser og udfordringer og mange andre spændende rejserelateret ting.

Tilbage til Thailand og vores første bæredygtige oplevelser på Koh Tao

Efter en næsten 24 timers rejse træder vi ud på vores første ø, Koh Tao.

Der var helt sikkert en mening med at tage Koh Tao som første ø, da der præcis samme aften blev holdt Det grønne Marked på den smukke Sairee strand.

Et marked der er dukket op de seneste år og som i den grad kun handler om bæredygtighed og grønne tiltag.    

I boderne, der er bygget op i træ og bambus, kan købes alt fra bæredygtige lækre retter mad til smykker og bordskånere lavet af plast fra havet.

Faktisk er hele det lille område bygget op i naturens egne materialer. Siddepuder, bænke og scenen, samt de 11 sorterings affaldsholdere, som giver dig omhyggelig instruks til hvilken genanvendelig pose dit affald skal i.

Det lille marked dukker op to gange om året – i april i forbindelse med Earth Day og i juni i forbindelse med Worlds Ocean Day.

Markedet står i to dage af gangen – så er du på Koh Tao i en af de to perioder, så kig endelig forbi og støt de lokales sag for bæredygtig turisme.

Bæredygtig turisme - mad på det grønne marked
Bæredygtig turisme er vigtig i thailand
Det grønne marked på Koh Tao
Flotte ting på det grønne marked Koh Tao

Bæredygtig turisme på havet

Når det kommer til bæredygtig turisme og havet, så er det to ting vi må og skal kæde sammen.

Af de tre Thailandske øer vi kommer forbi er Koh Tao den mest ideelle ø at tage til, hvis du er til snorkel eller dykker-oplevelser.

Øens bæredygtige turisme er bygget op om livet på havet eller under dets overflade. Derfor tilbragte vi en dag sammen med nogle lokale for at se hvad de gør for denne lille procentdel af havet.

Vi lærte fra de lokale fiskere at fiskeri og dykker industrien på øen har været i en mindre strid, da de opsøgte samme steder. Men heldigvis kunne der findes en løsning, ved at rykke fiskeriet et nyk længere ud på havet.

Derude har de bygget såkaldte ”fish houses” for at tiltrække fisk i alle størrelser og vi kom med ud for at se hvordan disse ”huse” bliver bygget i praksis.

Derudover skulle vi naturligvis også se hvad øen kunne tilbyde af snorkelmuligheder, så vi skulle selvfølgelig også en tur i vandet.

Efter en spændende og meget spicy frokost der blev serveret på båden, kunne vi efterfølgende gå i land på den smukke koralø, Koh Nang Yuan. Her er det muligt at få en udsigt ud over de to sammensmeltede øer – faktisk et af Thailand mest ikoniske fotos.

Dog kan du godt risikere at skulle vente en halv time eller mere for at kunne komme op til udkigsposten, da der er mange turister der tager turen.

Vi var der i juni og selv der var der nok 30 minutters ventetid – jeg kom op til køen… men gik pænt ned igen.

LÆS OGSÅ: Oplev dykning og snorkling på Koh Tao og lokale fiskere der skaber undervandsmagi 

Bæredygtig turisme på Koh Tao - bygger fiskehuse
Fiskehuse bliver til på Koh Tao Thailand
Besøg på strand thailand

Genopliv dit gamle tøj

En anden bæredygtig aktivitet på Koh Tao, kunne være at give dit tøj nyt liv.

Du behøver ikke at komme med hele din garderobe, men et enkelt stykke tøj eller to og så har du underholdning til et par timer.

Hos Coco Tie Dye kan du nemlig træde indenfor og give dit kedelige hvide tøj, nyt liv med naturlige råvarer.

Der kan vælges brune, gule eller grønne nuancer, som laves med henholdsvis kokosnødder, sø-mandler og mango-blade.

Mønstret er helt op til dig selv. De søde kvinder der står for denne bæredygtige aktivitet er klar til at hjælpe, forklare hvad der skal gøres og hvordan tøjet skal rulles.

Det koster omkring 1000 bath pr stykke tøj – og det er bedst at medbringe bomuld. Ingen polyester, da farverne ikke kan sidde fast.

Når det hele er gjort, skal tøjet ligge i farvevæden i 24 timer, derefter bliver dit “nye tøj” leveret til dit hotel.

Farv dit tøj på Koh Tao Thailand
Bæredygtig aktivitet på Koh Tao Thailand

Vi tager videre til Koh Phangan og suger nationalparken til os

Koh Phangans fantastiske Than Sadet National Park, er perfekt til at komme væk fra andre turister og komme helt ned i gear.

Nationalparken bruges nemlig til en slags natur-terapi. Skovbadning hedder det og det handler ikke om at bade i lækre vandfald eller nationalparkens søer, som jeg troede.

Men i stedet om at ”bade” i alle de sanseindtryk du opfanger fra stedet.

En time fik vi til at nyde stedet og åbne for vores sanser – og ikke snakke med nogen. Det tillader os nemlig at være fuldt ud til stede i nuet.

Info: Skovbadning er et japansk fænomen, der er opstået tilbage i 1980’erne. 
Videnskabelige undersøgelser har vist, at skovbadning kan have forskellige fordele for det generelle velbefindende. Det menes, at de phytoncider (æteriske olier) der frigives af træer OG skovenes generelle beroligende atmosfære, bidrager til at føle dig afslappet, få reduceret stressniveauet, forbedret humøret, øget kreativitet, forbedret immunforsvaret og sænket blodtryk.
Hvilket fører til positive effekter på fysisk og mental sundhed og bedre søvn.

Bæredygtig turisme på økologisk gårdbesøg

En god måde at tilbringe et par bæredygtige timer på, er på en økologisk gård.

Vi elsker disse gårdbesøg og har gjort dem flere steder i verden, blandt andet også på Zakynthos i Grækenland

Hos Rai Tia-Wiset Organic Farm på Koh Phangan kan du være med til at lave bæredygtige produkter der laves udelukkende med råvarer fra gården der kun drives af to personer – mand og kone.

Vi fik den oplevelse at være med til at lave en ny type kulbar med økologiske materialer fra gården. Kulbaren er med til at absorbere lugtgener i f.eks. køleskabe.

Du vil få en tur rundt på gården med alle deres urter, frugttræer, bær og mange andre økologiske lækkerier. Jeg fik smagt på samtlige ting på vores rute rundt på gården og det var fantastisk. Kan anbefale at smage mangosteen, den er virkelig god.

Efter rundturen kan du nyde en urtedrik og smage rå brownies med lavt kulstofindhold, som hjælper med at skåne miljøet. Derudover kan du naturligvis også dykke ned i forskellige produkter, der bliver fremstillet på gården.

På gårdbesøg på Koh Phangan
Lækre frugter på gårdbesøg i Thailand
Mangosteen til højre - kun det hvide spises

Mod Koh Samui og thailandske medicinske urter

På vores sidste ø for denne rejse kom vi forbi Manee og hendes Rose Herb Garden på Koh Samui.

Hun har en interessant baggrund som traditionel medicindoktor med 20 års erfaring indenfor thailandske urter.

I en skøn frodig grøn oase af ro og naturlig skønhed kan du træde indenfor i hendes univers og lære om thailandske urter og dets mange anvendelser på thai medicin og den lokale levevis.

Det er et skønt stop på turen – ikke alene kommer din lugtesans på overarbejde. Du kan også få lov til at hjælpe med råvarerne og lave din egen ”Wonder of Thai Herbs” som, hvis du er heldig, de viser dig hvordan den skal bruges.

P.S. Det var en skøn massage 😉

Thailandske urter på Koh Samui Thailand
Bæredygtig turisme - lav massagepuder med urter

På cykeltur i palmeplantagerne på Koh Samui

Endnu en skøn aktivitet som kan være med til at skabe opmærksomhed om bæredygtig turisme på Koh Samui.

Tag på en skøn cykeltur i kokospalmens navn.

Ruten siges at være omkring 8 km, men den virker slet ikke så lang. På ruten lægger du vejen forbi en lille kokosnød-biks, hvor du får historien om kokospalmen og hvad den bliver brugt til på øen.

Ca. halvvejs stopper du ved en hyggelig lille strand bar, hvor du vil få serveret den lækreste kokosnødde-drik (jeg var stor fan og jeg kan normalt ikke lide dem)

Cykelturen tager dig gennem smukke palmeplantager, skønne strand-strækninger og små hyggelige samfund.

Til sidst ender du turen ved Jumpow Kitchen, hvor du spiser frokost lavet med hovedingrediensen, kokosnødden.

Bæredygtig turisme - cykeltur på Koh Samui
Bæredygtig turisme - cykeltur på Koh Samui
Kokosnødde-drik på strandbar på Koh Samui
Alt lavet ud af kokosnødden - bæredygtig turisme

Bæredygtige overnatninger på vores rejse

Mange hoteller og resorts i Thailand har taget bæredygtige praksisser til sig, som energieffektivitet, genbrug af vand og affaldshåndtering.

Nogle har endda integreret solenergi og andre former for vedvarende energi for at reducere deres miljømæssige aftryk.

På vores rejse havde Amazing Thailand naturligvis også fundet hoteller og resorter der styrkede rejsens formål om bæredygtig turisme.

Koh Tao: Ban´s Diving Resort

Vores første ophold på øerne blev på det skønne Ban´s Diving Resort, der ligger i den populære bugt med kun et par 100 meter til Sairee stranden.

Resortet er berømt for sin dykkerundervisning og er et af de største dykker resorts i verden. De fem pools som resortet råder over er tildelt til enten dykkerundervisning eller til afslapning. 

Men uanset om du er til dykning, snorkling eller en god afslappende ferie, så er resortet fantastisk.

Vi kom på en rundtur i det store hotelkompleks og så hvordan de sorterede affald og lavede det om til noget brugbart igen. De dyrkede også egne krydderier, frugter og andre spiselige ting i deres have, som blev brugt i deres restaurant.

På resortet kan du også være med til at lave forskellige bæredygtige aktiviteter. Vi kom med på en workshop, så vi kunne se hvordan de lavede sæbe til værelserne.

Dog var jeg ikke helt fan af dette, da jeg ikke kan se at det er bæredygtigt at lave en sæbe som gæsten bruger x antal gange, for så at gøre den til vaskepulver.

Vi måtte også gøre opmærksom på at udskiftning af håndklæder hver dag heller ikke er bæredygtigt.

Se prisen og ledigheden på Ban´s Diving Resort (reklamelink)

Norske Ann-Mari som var med på rejsen har skrevet en fin post om hotellet som du kan læse her -> Ban’s dykkerresort – Koh Taos grønneste valg (du kan sætte sproget til dansk)

Ban´s diving resort på koh tao i thailand

Koh Phangan: Princess Paradise

Et skønt lille paradis med kun 20 værelser som alle har udsigt til havet – enten fra siden eller lige for.

Hotellet ligger i den sydlige ende af Koh Phangan på en skøn stille strand. Du kan simpelthen sidde og nyde din morgenmad eller middag lige ned til vandet.

Eller du kan lave din egen morgenkaffe i dit værelse og nyde den på den store terrasse, som også har badekar.

Hotellet gjorde det fint i forhold til sæber mm. Intet var pakket i plastik og alt kunne fyldes op i genanvendelige bøtter.

Håndklæderne blev dog igen skiftet hver dag.

Se priser og ledighed på Princess Paradise (reklamelink)

Princess Paradise på Koh Phangan Thailand

Koh Samui: Pavilion Beach Resort & Villa

Det sidste ophold blev på det fancy og 5 stjernede Pavilion Beach Resort.

Wauw!

Vi kom på en lille rundtur og så flere forskellige værelsestyper og jeg kan fortælle der er udendørs bademuligheder på alle værelser.

Lækre store værelser med flotte badeværelser er hvad der venter dig, med enten et udendørs spabad på terrassen eller egen lille privat pool.

Resortet holdes i flotte farver og ligger perfekt lige ned til stranden. Fra restauranten kan du nyde morgenmaden eller middagen med udsigt over havet.

Rundt på komplekset kan du gå i svime (ligesom jeg) over de smukke hvide plumeria blomstrende træer.

På værelset henvises der til at lægge håndklæder, der ønskes vaskes, på gulvet. Dog har de stadig ikke fået skiftet håndsæben med papir omkring, ud til noget mere bæredygtigt.

Se priser og ledighed på Pavilion Beach Resort (reklamelink)

Pavilion Beach resort på Koh Samui Thailand
Resortets poolområde
Pavilion Beach resort med egen pool thailand
Egen lille pool

Lækre bæredygtige måltider

En af de ting som også er nemt at gøre bæredygtigt – er maden.

Og i Thailand må man sige at de er gode til at benytte de resourser de har i baghaven og ”baghavet”.

Med ris på markerne, grønt i haven og fisk i havet, så bestod en stor andel af vores måltider af disse ingredienser. 

Jeg må indrømme at det er første gang jeg sådan rigtig har stiftet bekendtskab med seafood. Det var en oplevelse der bare blev ved med at komme alle dagene vi tilbragte på øerne. Og jeg blev bedre og bedre til at håndtere de store skaldyr – sprutterne var jeg dog knap så god til 🙂

Med vores rejse som fortsætter med bæredygtig turisme i Thailand, så kommer vi forbi nogle gode og hyggelige restauranter på vores tur, som ønsker at være med på den kulstof neutrale fremtid.

Seafood er bæredygtig turisme
Lærte at håndtere disse krabater
Lækker middag i Thailand
Basis mad på øerne: Sprutte, fisk og muslinger

Bæredygtige spisesteder jeg kan anbefale på Koh Tao

Ban´s Diving Resort Vi spiste et par lækre middage på resortets restaurant, der ligger lige ned til den smukke strand. 

Zero Waste Koh Tao Local Cuisine En gastronomisk oplevelse, hvor du i den grad kan nyde en lækker middag med udsigt til en endnu skøn strand.

Bæredygtige spisesteder jeg kan anbefale på Koh Phangan

Dear Phangan Et meget privat og intimt sted med en fantastisk atmosfære og skøn mad. Der kan kun reserveres bord via deres facebook side 

Seed to Feed Dette autentiske sted har sat et dybt aftryk i mig. Dette hyggelige sted er bygget op af Dow. Jeg kan bestemt anbefale menuen der tager udgangspunkt i kokosnødden. Læs mere om stedet og se flere billeder her på vores Facebook side, hvor Dow og hendes Seed to Feed har fået en hel post. (Følg gerne vores side på Facebook, når nu du er der – så bliver vi glade) 

Bæredygtige spisesteder jeg kan anbefale på Koh Samui

Sabienglae Seafood Restaurant Et meget eksklusiv sted med en fænomenal udsigt over havet, hvor fra størstedelen af deres menu kommer fra. Virkelig god mad til stadig fornuftig priser. https://www.facebook.com/sabienglae.samui/

Jum Pao Kitchen  En lille hyggelig restaurant som vi kom forbi på vores cykeltur, men som også kan besøges uden cykelturen. Her kom kokosnødden igen i fokus og vi spiste os mætte i en bakke fyldt med lækre retter som viser rigdommen og dybden af smagen, der kan udledes af denne tropiske frugt.

Spis bæredygtigt i Thailand
Fantastisk mad i Thailand
Fisk er god spise i Thailand
Lækker mad i thailand

Alt på vores rejse blev målt og vejet

Da vores mission var at undersøge om der kan holdes en kulstof neutral ferie i Thailand, blev alle vores aftryk målt fra vi ankom til Bangkok til vi forlod Bangkok igen.

Så vores internationale flyrejse er ikke medregnet i regnskabet, men flyrejsen fra Bangkok til Koh Samui og retur er inklusiv og tager naturligt en stor del af vores transport-post.

Det samme gør de tre både vi var med, for at komme ud til øerne.

CO2 aftrykket der er blevet målt i ton ved at køre samme program under normale omstændigheder er talt til 11.923 tCO2.

Efter at implementere nogle ændringer til vores rejse i de fire største kategorier af udledning, faldt CO2 aftrykket til 8.658 tCO2, hvilket er en reduktion på 27.38%.

Vi tror desværre aldrig det bliver muligt helt at holde en kulstof neutral ferie, da vi så helt skal fjerne alle former for aktivitet og transport.

Men vi kan alle gøre lidt til at ferien kan gå ind under bæredygtig turisme. Det ville både styrke naturen og vores egen levevis.

Målt CO2 på vores rejse
Vores aftryk på rejsen

Her er nogle forslag til hvordan du kan bidrage til bæredygtig turisme:

Vælg miljøvenlige transportmidler: 

Det bedste er selvfølgelig at vælge tog og bus, når det er muligt. Hvis du skal flyve, kan du overveje at kompensere for dine CO2-udledninger. F.eks kan du støtte klimaprojekter, som træ-beplantning eller vælge flyselskaber, der fokuserer på bæredygtighed. 

Vælg grønne overnatningssteder

Mange hoteller og resorter arbejder på at reducere deres miljøpåvirkning ved at være mere energieffektive, spare på vandet og håndtere affald korrekt. Søg efter miljøinformationer, f.eks. på Booking.com (reklamelink) kan du se en indikator for hvor miljøvenlig overnatningsstedet er. 

Bæredygtig turisme på booking.com
Booking.com tænker grønt
Booking.com viser hvor grønne hotellerne er

Respekter lokal kultur og natur: 

Lær om og respekter de lokale kulturer og traditioner på dine rejsemål. Undgå at forstyrre dyrelivet og naturområder – og for alt i verden, køb IKKE souvenirs lavet af truede og vilde dyr.

Minimer brugen af engangsprodukter:

Medbring din egen genanvendelige vandflaske og kaffekop, så du kan undgå engangsplastik. Dette hjælper med at reducere affaldsmængden og bevare naturområderne. Og undgå at bruge sugerør eller rørepinde af plastik.

Støt lokaløkonomien: 

Spis lokalt og køb souvenirs fra lokale håndværkere eller producenter. Dette støtter lokaløkonomien og giver dig mulighed for at opleve den lokale kultur på en autentisk måde.

Vælg miljøvenlige aktiviteter: 

Vælg udendørsaktiviteter og ture, der har minimal indvirkning på miljøet. Godt eksempel er cykelturen vi var på. Undersøg eventuelle negative konsekvenser af turistaktiviteter, f.eks. dyreudnyttelse, før du deltager i dem.

Ved at være lidt mere opmærksom på disse områder kan du være med til at reducere din miljømæssige indvirkning under dine rejser og bidrage til en mere bæredygtig turisme. 

Rejse til Thailand
Sabienglae Seafood Restaurant på Koh Samui

Vi håber at denne guide til bæredygtig turisme på tre af thailands smukke øer, kan hjælpe dig med at få en god rejse med fokus på miljøet.
Hvis du har spørgsmål til Thailand, øerne eller blot  finder denne post brugbar, så skriv os en kommentar nedenfor – vi vil meget gerne høre fra dig.

Del gerne denne post på din:

Find flere posts om fortryllende Thailand her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *