Roadtrip på Garden Route i Sydafrika – en kør selv ferie med eventyr i topklasse

Der findes rigtig mange smukke strækninger rundt om i verden, men en kør selv ferie langs den sydlige kyst der også inkluderer Garden Route i Sydafrika har vi personligt nomineret som en af de smukkeste.

Efter at have drømt om at opleve Kruger Nationalpark, Cape Town og køre langs Sydafrikas Garden Route i mange år, blev vores drøm endelig til virkelig.

I september 2023 drog vi mod Cape Town og vores 6 uger i Sydafrika var intet mindre end fantastiske – hvilket Garden Route naturligvis var med til at gøre den.

Og selvfølgelig skal skønne eventyr deles, så her er vores kør selv rute fra Cape Town til Port Elizabeth med tips til at hjælpe dig med at planlægge en skøn tur op af Sydafrikas østkyst!

Garden Route Sydafrika

Hvor ligger Garden Route i Sydafrika?

Ruten ligger på Sydafrikas sydlige østkyst og strækker sig fra Mosselbugten til Plettenberg Bay.

Eller helt nøjagtigt fra Garden Route Game Lodge der ligger et par kilometer før Mosselbugten til Storms River i Tsitsikamma Nationalparken der er beliggende efter Plettenberg Bay.

En strækning på omkring 250 km og som i princippet kan køres på et par timer, men så vil du ikke få den store oplevelse ud af det.

Ruten som vi deler her, bliver fra hele vores kør selv rute fra Cape Town til Port Elizabeth og er derimod en rute på omkring 800 km, hvis du kører den i et stræk.

Men igen det anbefales bestemt ikke.

På de 17 dage som vi dedikerede til ruten, som inkluderede den berømte Garden Route i Sydafrika, fik vi oplevet rigtig meget. Men slet ikke det hele, hvilket indikerer hvor meget der er at opleve på strækningen.

Den bugter sig forbi smukke rå kyster, indbydende strande, flotte laguner, skønne skove og de betagende tårnhøje Outeniqua- og Tsitsikamma-bjergpas.

Og ikke at forglemme, Afrikas sydligste punkt.

Tsitsikamma Nationalpark Sydafrika
Hængebroen der går over Storms River

De vigtigste byer på strækningen er:

 • Hermanus
 • Gansbaai
 • Mosselbugten
 • George
 • Wilderness
 • Knysna
 • Plettenberg Bay
 • Stormsriver
 • Port Elizabeth

Hvor lang tid bør der bruges på ruten?

Det er helt op til dig!

Du kan planlægge et roadtrip så kort som tre dage eller som os, bruge to uger på at udforske området. Det afhænger selvfølgelig af, hvor meget tid du har og hvad du vil opleve.

Men uanset hvad, må du acceptere at du ikke når at se det hele.

Der noget for alle rejsende på ruten, lige fra de vildeste adrealinjunkier til de luksuiøse getaways for de store romantikere.

Naturen er fantastisk smuk, de lokale er hyggelige og snaksaglige og dyrelivet præsentere ikke kun ”The Big 5” – du får meget mere.

Nedenfor finder du vores rute. Vi nævner hvor vi boede, hvad vi fik oplevet, hvor mange dage du bør bruge i området og meget mere.

Roadtrip Garden Route Sydafrika

Kom med ud på et Garden Route eventyr fra Cape Town til Port Elizabeth i Sydafrika

Efter at have oplevet moderbyen Cape Town og dens fantastiske omgivelser begiver vi os ud på det kør selv eventyr som vi har drømt om i flere år.

Vores lejebil havde vi booket hjemmefra på Discover Cars (reklamelink). En lille kompakt bil er rigtig fin til denne strækning og til Garden Routes oplevelser og seværdigheder.

Vejene er fine og vi har ikke været steder, hvor vi tænkte at den lille bil ikke var tilstrækkelig. Der var ingen problemer, så der kan spares lidt på billejen der.

På ruten mod vores første stop tog vi naturlig den natursmukke kyststrækning forbi Betty´s Bay. Vi havde lidt dårlig vejr, men det gjorde bare hele strækningen lidt mere dramatisk.

Kør selv ferie i Sydafrika

Eventyr på havet i Gansbaai

Distance og køretid: Ca. 250 km fra Cape Town og tog lidt over 3 timer
Her boede vi: 3 nætter i Waterside Apartments  (reklamelink)

Vores bolig som var en hel lejlighed med en kæmpe terrasse lige ud til havet, var fantastisk! Vi elskede den!
Den havde det hele. Desværre oplevede vi load-shedding, men det var ikke af den store betydning.

Helt sikkert en lejlighed vi sagtens kunne se os komme tilbage til.

Udsigt ved De Kelders, Gansbaai, Sydafrika

Dette kan opleves i Gansbaai:

Hermanus og Gansbaai er to byer der har havet og havdyrene i fokus. Hermanus har endda en hval festival hvert år slut sep/start okt.

Vi havde valgt at springe Hermanus over på vores rute, da de oplevelser vi ønskede også kunne fås fra mindre turistede Gansbaai.

Hjemmefra havde vi nemlig booket denne kombi tur (reklamlink) til både hvaltur og hajbur oplevelse. Der blev dog rykket lidt rundt på det, pga. af vejret, men vi kom afsted på begge ture.

Er du nysgerrig på vores oplevelser, så kan du se os i denne video på YouTube. (vi taler dansk)

Fra august til oktober er havet omkring Sydafrika de sydlige rethvalers sikre farvande. De kommer for at give liv til nye små hvaler, parre sig og nyde det lune vand.

Flere steder kan du sågar se hvalerne helt tæt på land.

Tips og noter til dig:

 • 2 nætter vil være fint til at opleve en hvaltur og en hajtur (hvis du er til det)
 • Hvis du ønsker mere by, så book ophold i Hermanus
 • Book ture på forhånd, da turene bliver booket op – specielt i højsæsonen
Kom tæt på hajer i Gansbaai, Sydafrika
Hvalsafari i Sydafrika

Fantastiske strande og natur nær Mosselbugten

Distance og køretid: Ca. 400 km fra Gansbaai med stop og tog omkring 5,5 time
Her boede vi:
3 nætter Luxury Nautica Suite 3  (reklamelink)

Endnu engang havde vi en rigtig fin lejlighed. Den var i to etager med åben til soveværelset ovenpå. Primære årsag til at vi havde booket denne lejlighed, var fordi der var vaskemaskine og god wifi. Ellers var der ikke noget fancy ved den.

På vej mod Mosselbugten, tog vi en lille detour, for vi måtte selvfølgelig opleve Afrikas sydligste punkt.

Kap Agulhas er Afrikas sydligste spids og hvor Atlanterhavet og Det Indiske Ocean mødes.

Afrikas sydligste punkt

Dette kan opleves i Mosselbugten:

Mosselbugten er en hyggelig historisk havneby, hvor du sagtens kan bruge en times tid eller to på at udforske den historiske del.

Vi kan også anbefale at komme ud og gå på St. Blaize stien, der snor sig langs den skarpe klippestrækning. Der finder du nogle fantastiske udsigter og nogle små nuttede beboere.

Det er muligt at gå all-in og vandre hele strækningen på 14 km, men det er også muligt bare at tage den første del og nyde udsigten uden at kampsvede.

Men husk gode vandresko, for det er skarpe sten og klipper du går på.

Derudover kan du opleve den længste zip-line over vand. Vi synes dog det var ekstremt dyrt – 300 kr p.p. for en 5 minutters tur. Så det sprang vi over.  

Tips og noter til dig:

 • Mosselbugten var præget af mange og lange strømafbrydelser (load-shedding). Hvilket gjorde det svært at finde mad og bekymrende at køre i trafikken uden trafiklys.
 • Du behøver ikke 3 nætter i Mosselbugten! Måske kun én!
 • Anbefaling: Tag evt. et ophold på den berømte Garden Route Game Lodge i stedet. (reklamelink)
St. Blaize Trail i Mosselbugten

Første safari oplevelse nær Oudtshoorn

Distance og køretid: Ca 100 km fra Mosselbugten, som tog omkring 1,5 time at køre
Her boede vi:
2 nætter på Buffelsdrift Game Lodge  (reklamelink)

Vi tog en afstikker fra Garden Route i Sydafrika og tog et fantastisk ophold på Buffelsdrift Game Lodge kun 15 min fra Oudtshoorn. Det var vores første safari lodge og vi elskede det. Vi boede i telt med udsigt til en stor sø, hvor tre flodheste havde hjemme.

Oplevelsen var fantastisk. Hovedhuset var flot dekoreret og var der hvor receptionen holdte til og hvor vi indtog vores første strudsebøf på den fantastiske restaurant-terrasse lige ned til søen.

Et ophold der blev nydt og kan anbefales – det er helt sikkert.

Buffelsdrift Game Lodge Sydafrika

Dette kan opleves:

Da vi opholdte os på en game lodge, betød det selvfølgelig at det var muligt at tage nogle safari ture ud i deres ”private reserve”.

Det er ikke en ”big 5”-safari, men vi startede langsomt ud med vores første gnuer, giraffer og zebraer. Vi var slet ikke til at få ned igen.

Lodgen har også andre muligheder, som f.eks at komme tæt på elefanter, som passeren selv har opflasket fra de var helt små. Og det er muligt at se løver og leoparder på andre ture.

Hvis du kører ud fra lodgen, så er området omkring Oudtshoorn kendt for at være det ypperste strudse-”land” pga. de mange strudsefarme.

Også det berømte Cango grotte system er i nærheden som kan udforskes.

Tips og noter til dig:

 • 2 nætter var fint på Buffelsdrift
 • Hvis du ønsker lidt mere luksus, så kan det anbefales at kigge på Botlierskop Private Game Lodge (reklamelink)
Dyr på buffelsdrift game lodge
Giraf på Buffeldrift Sydafrika

Stille og rolige Knysna

Distance og køretid: Ca. 155 km fra Oudtshoorn med detours som tog omkring 4 timer at køre
Her boede vi:
2 nætter på St. James of Knysna  (reklamelink)

Dette stille og rolige ophold i Knysna tog vi, for at komme lidt ned i gear. Vi har været på farten i 14 dage og vi havde 4 uger tilbage af vores rundrejse i Sydafrika. Så vores ophold på 5* St. James of Knysna var velfortjent.

Vi nød vores enorme værelse med udsigt over lagunen og vi havde et festmåltid ved vores morgenbord.

Men inden vi kom til Knysna, kørte vi igennem det betagende Outeniaque bjergpas. Det var utrolig smukt. Og omkring Wilderness, kørte vi af ved den smukke Seven Passes Road og forbi Map of Africa (landskabet former sig som Afrika)

Fascinerende smuk natur. Vi kørte ruten i september, som er starten på deres forår og der var flotte vilde blomster overalt. Lilla, røde, gule og grønne nuancer prægede hele kulissen, det var smukt.

Lækker morgenmad i Knysna
Flotte Garden Route Sydafrika

Dette kan opleves ved Knysna:

Der er flere udbydere der arrangerer ture ud i lagunen – både på supboard, kajak eller hvad med en solnedgangstur.

Også den specielle Thesen Island er en sjov oplevelse. Øen ligger midt ude i lagunen. Hvis du bevæger dig derud, så tag forbi Tapas & Oysters restauranten, og smag hvad området er mest kendt for – nemlig østers.

Tips og noter til dig:

 • George, Wilderness og Krysna ligger på en strækning der kun tager en time at køre, men hvor du kan få en masse lækre naturoplevelser.
 • Wilderness (som ligger i midten af de byer) så virkelig hyggelig ud og kunne være et andet fint udgangspunkt.
Lagune ved Knysna

Fantastiske dyreoplevelser ved Plettenberg Bay

Distance og køretid: Lidt over 30 km fra Knysna, som tager 30 min at køre
Her boede vi:
3 nætter ved  The Joneses  (reklamelink)

Vi havde booket en rigtig fin lejlighed, hvor vi havde to værelser, stue/køkken og to badeværelser – og igen en vaskemaskine, som selvfølgelig er nødvendigt på vores længere rejser.

Lejligheden lå i god gå-afstand fra hovedgaden i Plett. (Det bliver byen kaldt)

Det er ikke nogen stor by overhovedet. Hyggelig by med en masse caféer og restauranter. Det er muligt at gå rundt i byen, også selvom det bliver lidt mørkt – det anbefales ikke andre steder.

The Joneses i Plett Garden Route Sydafrika

Dette kan opleves i Plettenberg:

Der er rigtig meget at opleve i Plett og det blev faktisk en af vores favoritbyer på ruten.

Lidt uden for Plett ligger der en masse sanctuaries.
Vi købte en kombi billet til Birds of Eden og Jukani wildlife sanctuary. Birds of Eden er fantastisk – det er verdens største kuppel med fritgående/-flyvende fugle.

Et kæmpe tropisk område, hvor fugle der har været kommet til skade, er blevet holdt som kæledyr, har været i fangenskab eller andet, i dag flyver frit omkring i den store kuppel.

I Jukani wildlife kom vi tæt på de helt store kattedyr, lige fra den sibiriske tiger (og den hvide) til leoparder, geparder, pantere og mange flere. Alle reddet fra nedlukkede zoo´s, har været kæledyr eller er kommet voldsomt til skade.

Plett er også hvor du skal opholde dig for at komme ud på vandretur i det smukke Robberg Nature Reserve. En af de mest berømte vandreture i Sydafrika, med helt fantastiske udsigter. 

På ruten kommer du forbi en af de større sælkolonier i Sydafrika og den kæmpe sandbanke Witsand der ligger midt på vandreturen.

Også havet ved Plett er et godt sted at komme ud på både hajtur og hvaltur.
Vi kunne ikke dy os, vi skulle selvfølgelig lige ud på havet en ekstra gang for at se hvaler – husk endnu engang at booke tur på forhånd.
Vi bookede denne tur online i Plett. (reklamelink)

Ca. en times tid fra Plett ligger Storm´s River. Byen som afslutter Garden Route på strækningen. Men der slutter det ikke med fantastiske oplevelser.

Også med en vandretur i Tsitsikamma Nationalparken bliver du en oplevelse rigere. Der er forskellige ruter at gå i parken, men vi kan anbefale suspension bridge ruten og waterfall ruten.

Hvid tiger i Jukani på Garden Route
Løve i Jukani Garden Route Sydafrika
Birds of Eden Garden Route
Birds of Eden Sydafrika

Tips og noter til dig: 

 • Plett er super hyggelig – 3 nætter er rigtig fint – hvis du har flere nætter til rådighed, kan vi anbefale at bruge dem i Plett.
 • Clara´s Cakes på hovedgaden har nogle virkelig lækre quiches (små tærter med div. fyld) og muffins.
 • Birds of Eden er et must – og du kan kombinere billetten med både MonkeyLand og Jukani Wildlife
 • Robberg Nature Reserve er også et must. Der er ingen boder på ruten, så husk en masse vand og snacks til turen. Der er kun en lille snackvogn ved p-pladsen – den er lidt dyr, men der nogle kolde cola´er da vi kom tilbage 😉 En sidste ting, husk gode vandresko, ruten er både på grus, klipper, sand mm.
 • Der er utallige muligheder for at bo inde i Tsiksikamma Nationalparken enten i træhytter i trætoppene eller med fantastiske udsigter.
 • Du kan også tage stoppet i Tsitsikamma Nationalparken på vej mod Port Elizabeth.
Robberg Nature Reserve Garden Route

Lidt kedelige industriagtige Port Elizabeth

Distance og køretid: Ca. 230 km fra Plett og det tog omkring 3 timer med fotostop
Her boede vi: 1 nat på Hotel Paxton  (reklamelink)

Vi blev meget overraskede over Port Elisabeth.
På hele ruten har vi oplevet hyggelige kystbyer og naturparker. Ved Port Elizabeth kunne vi mærke vi var kommet til en større industrihavn.
Hotellet var fint, men der var ikke rigtig noget at gøre i området.

Dette kan opleves:

Vi tog en tur i Kragga Kamma game reserve, hvor vores lille bil kom lidt på prøve, da det var ren grusvej med lidt vandhuller, men den klarede det.

Det var en meget blæsende dag og dyrene gemte sig lidt, synes vi. Men vi så dog vores første hvide næsehorn (gemt lidt bag en busk)

Vores game drive tog kun omkring 2 timer – og vi kom ud en smule skuffede, da vi fandt ud af at løver og leoparder blev holdt i separate  indhegninger derinde…

Men en anden ting du kan gøre fra Port Elizabeth er at køre til den berømte Addo Elephant Park (se næste punkt)

Tips og noter til dig:

 • Du behøver ikke at opholde dig i Port Elizabeth.
 • Tag i stedet et ophold i en hytte i Kragga Kamma Game Reserve (reklamelink) eller kør til et lækkert ophold ved Addo Elephant Park
 • Hvis ikke du ønsker at køre selv i Addo Elephant Park, så kan du slå dig ned i Port Elizabeth og tage en guided safaridag, hvor du bliver hentet på hotellet. Se f.eks. de mange ture på Get Your Guide (reklamelink)
Kragga Kamma Sydafrika

Colchester – Med The Big 5-oplevelser

Distance og køretid: Kun 40 km og 30 min fra Port Elizabeth
Her boede vi:
2 nætter i Addo Riverside Villa  (reklamelink)

Vi havde slået os ned i et stort hus med en masse værelser lige uden for Addo Park. Vores værelse var stort, med et stort badeværelse og balkon over floden. Det var et hyggeligt ophold, selvom værten var lidt speciel, så gav han en masse informationer og gode råd til at se The big 5.

Dette kan opleves:

Med kun 5 min kørsel til den sydlige indgang til Addo Elephant Park, tog vi naturligvis en hel dag i parken og fik nogle fantastiske dyreoplevelser.

Selvom Addo huser The Big 5, så var vi desværre ikke heldige at se løver, næsehorn eller leoparder.

Men flere der boede i vores hus havde fået arrangeret en safaritur til Schotia Reserve, som er Addos nabo-park og kun ligger 15 min væk. De havde fået nogle helt utrolige oplevelser og havde fået billeder af alle de store fem. 

Vi var ikke lige klar over parken lå der, før alt for sent, så den må vente til næste gang.

Zebra Addo Elephant park
Elefanter i Addo Elephant park Sydafrika

Kun en kort køretur ned mod havet fra Colcester ligger der er kæmpe marinepark med store sandbanker, hvor der kan sandboardes. Der måtte vi selvfølgelig lige lægge vejen forbi inden vi kørte tilbage mod Port Elizabeth lufthavn for at nå vores fly mod eventyret i Sydafrikas nordlige del.

Tips og noter til dig:

 • Det er muligt at bo inde i parkerne og få dyrene helt tæt på. Men du kan spare på budgettet ved at bo udenfor.
 • En lille bil kan sagtens køre i Addo Elephant Park.
Sandklitter ved Port Elizabeth

Den bedste tid at opleve Garden Route i Sydafrika

Da Sydafrika er på den sydlige halvkugle, er årstiderne modsat end her på den nordlige halvdel.

Det betyder, at de varmeste måneder er fra november til april, hvilket også betyder at det er højsæsonen for Garden Route i Sydafrika. Det topper naturligvis hen over jul og nytårsferier.

Vi har dog erfaret at ydersæsonen bestemt ikke må overses.

Vores 3 uger i det sydlige Sydafrika, lå fra slut august til midten af september, så starten af deres forår. Og selvom det ikke var vejr til de store stranddage, så var det perfekt vejr til dyreoplevelser.

Foråret (sep-nov) Vejret skifter mellem solrigt og meget skyet med regn, men flotte vilde blomster skyder frem alle vegne og game drives med dyreunger og hvalsæsonen er i top.

Sommeren (dec-feb) byder på ideelt strandvejr og spændende festivaler.

Efteråret (mar-maj) også en fin årtid for dyrelivet, da vejret begynder at blive køligere, AfrikaBurn festivalen og så begynder vinhøsten af de velsmagende druer.

Vinteren (jun-aug) kan prale af det bedste vejr til safari game drives og så er der surfingkonkurrencer i verdensklasse.

Er du nysgerrig på hvad sådan en rejse koster?
Så har vi her delt vores rejsebudget for vores rundrejse i Sydafrika – Cape Town og Garden Route

Vi håber at vores kør selv ferie på Garden Route i Sydafrika kan hjælpe dig med at få nogle fantastiske oplevelser langs Sydafrikas sydlige østkyst.
Hvis du har spørgsmål til Garden Route, om at køre selv i Sydafrika eller blot finder denne post hjælpsom, så skriv endelig en kommentar nedenfor – vi vil meget gerne høre fra dig.

Del gerne denne post på din:

Find flere posts om spændende Sydafrika her:

2 reaktioner

 1. 1000 TAK virkelig en kæmpe stor hjælp 🙏 Mon I har været omkring Durban og op langs kysten?
  Kh Jane

  1. Hej Jane
   Rigtig mange tak for at du læser med her på vores rejseblog.

   Vi er rigtig glade for at du kunne bruge vores guide omkring Garden Route.
   Desværre skippede vi selv ruten op til Durban og St. Lucia, da vi istedet tog et indenrigsfly fra Port Elizabeth til Johannesburg og kørte rundt 3 uger omkring Panorama ruten og Kruger NP.

   Rejsehilsen fra Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *